ÅSIKTER

Utan framtid är allt tillåtet

Johanna Andersson är reporter på Arbetarskydd samt Lag & Avtal

KRÖNIKA. Hur kommer den framtida arbetsmarknaden se ut och vad har nutida kinesiska ungdomar ur generation Z gemensamt med unga under 1860-talets Tsarryssland? undrar Johanna Andersson.

Publicerad Uppdaterad

Det här är en kommenterande text. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

I Kina har Sang-rörelsen växt fram – där man uppgivet lägger sig platt och vägrar delta, som en protest, eller ett sätt att försöka hantera ett system som uppfattas som ohållbart. Sang-rörelsen kan kategoriseras som en ungdomsrörelse och den visar på den hopplöshet som unga i dag känner och visar på de nihilistiska tendenser som dagens ungdom uppvisar.

Nihilismen är ett begrepp som beskriver en rörelse där företrädarna förnekar all kunskap och värde i det mänskliga livet. Rörelsen växte sig först fram i 1860-talets Tsarryssland och skildras bland annat av Fjodor Dostojevskij. 

Även Ivan Turgenjevs ”Fäder och söner” anses vara ett framträdande verk som gestaltar den här perioden. I ”Fäder och söner” provar sonen Arkadij Kirsanov sina nya radikala idéer på en chockad omgivning och penslar upp en bild av en idékonflikt mellan föräldragenerationen och de ungdomliga nihilisterna. Då var det de tidigare generationernas benägenhet att förklara världen ur ett religiöst perspektiv som utmanades. Kanske bäst framställt i Dostojevskijs roman "Bröderna Karamazov" med citatet "om Gud inte existerar så är allt tillåtet".

Ungdomar väljer att bo kvar hemma och struntar i att utbilda sig eller ta anställning.

I dokumentären "After work" som finns tillgänglig på SVT play får vi se hur arbetssituationen ser ut för människor runt om i världen. I Italien beskrivs en annan rörelse fylld av anti-aktivitet ha vuxit sig stark i begreppet Neet – ”not in education, employment or training”. Ungdomar väljer att bo kvar hemma och struntar i att utbilda sig eller ta anställning. I Kuwait beskriver uttråkade stadsanställda hur de får lön utan att ens behöva gå till jobbet vilket leder till en känsla av meningslöshet och uppgivenhet.

Samtidigt hanterar andra arbetsvillkor som innebär ständig övertid och effektivisering – ofta på bekostnad av  hälsan. I Sydkorea infördes 2018 en reglering om att en arbetsvecka högst skulle vara 52 timmar – vilket förändrade den starka normen om ständig övertid i landet, även om ett förslag 2023 försökte höja arbetsveckan igen till 69 timmar per vecka, men möttes av stora protester och drogs tillbaka.

I "After Work" visas ett klipp där Elon Musk säger att han inte ser någon annan lösning än att införa medborgarlön – en lösning som kan låta utopisk – men också innebär nya utmaningar för att säkerställa att det inte leder till en grupp som står allt längre ifrån arbetsmarknaden som samhället avsäger sig ansvar från eftersom de får medborgarlön. 

En av framtidens största utmaningar torde därmed vara att få människor att känna ett värde och tillhörighet i samhället även utanför sin yrkesroll och att skapa en gemensam positiv syn på framtiden.

Det populäraste innehållet på Youtube för unga uppges enligt undersökningar från sajten vara så kallade ”comfort creators” vilket kan vittna om en eskapism och en obenägenhet att hantera de rådande livsvillkor som unga i dag ställs inför. 

Läkarförbundet rapporterar om att var tredje ung läkare funderar på att byta yrke på grund av den höga arbetsbelastningen – vilket kanske kan vara en anledning till att generation Z skulle kunna vara mer benägna att drömma om att tjäna pengar på Youtube-videos snarare än att vilja bli läkare?