Arbetsdomstolen

AD: Dubbla ölleveranser motiverade avskedande

Foto: Gerry Yardy/Alamy

DOM. Han avskedades efter anklagelser om dubbla leveranser av öl vid flera tillfällen till kunder. Arbetsdomstolen anser att uppgifterna från tankskåpen är tillförlitliga och att avskedandet därför är lagligt.

Publicerad

Livsmedelsarbetareförbundet stämde Carlsberg Supply Company AB och Livsmedelsföretagen inför AD. Chauffören avskedades efter att ha blivit anklagad för att ha gjort dubbla leveranser vid sex tillfällen till två kunder. Varje leverans bestod av cirka 1 000 liter öl. Carlsberg hade inte fått betalt för dessa leveranser.


Företaget polisanmälde leveranserna, men åklagaren lade ner förundersökningen.
Fackförbundet hävdade att uppgifterna från bilens tankskåp var otillförlitliga och att anklagelserna mot chauffören inte stämde. Livs krävde att avskedandet skulle ogiltigförklaras.

Arbetsgivarparterna ansåg att uppgifterna från tankskåpet var tillförlitliga och att de visade att chauffören hade levererat sammanlagt cirka 6 000 liter öl utan att företaget hade fått betalt för ölen. Värdet av ölen var cirka 120 000 kronor. Genom sitt agerande hade chauffören helt förbrukat arbetsgivarens förtroende för honom.


Arbetsdomstolen anser att uppgifterna från tankskåpen generellt sett var tillförlitliga. Det är bevisat att det är den avskedade chauffören som har levererat den öl på det sätt som arbetsgivaren har påstått. Därigenom fanns det lagliga skäl för att avskeda honom.


Livsmedelsarbetareförbundet får betala motpartens rättegångskostnader, 983 939 kronor.