Arbetsrätt

Skyddskommittén kan samordnas med MBL

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Regeringen vill uppmuntra fler att slå ihop skyddskommitténs arbete med den samverkan på arbetsplatsen som följer av medbestämmandelagen.

Publicerad

I en promemoria om regelförenklingar blottar Arbetsmarknadsdepartementet en planerad åtgärd att samordna de ”obligatoriska mötesorgan” som följer av arbetsmiljölagen och medbestämmandelagen. Det kan leda till att arbetet i skyddskommittén förs över till en grupp som också hanterar medbestämmandelagen.

En proposition kan komma i november, enligt promemorian. Lars von Ehrenheim på Arbetsmarknadsdepartementet bekräftar att arbete pågår.

- Förslaget kommer från Lars Dirkes delbetänkande ”Bättre Arbetsmiljöregler” från 2006. Ända sedan tidigt 1990-tal finns det avtalsområden som har andra slags samverkansorgan, säger Lars von Ehrenheim.

Samordningen har två fördelar, enligt Lars von Ehrenheim. Dels får fackliga förtroendevalda en chans till samma tidiga inflytande som skyddsombud har redan idag. Dels slipper arbetsgivare ta upp en fråga två gånger i två olika organ.

Läs hela artikeln och promemorian på Arbetarskydds webbsida.