Avtalsrörelsen

Avskedad via sms - får över 330.000 kronor i skadestånd

"Du är sparkad med omedelbar verkan". Så stod det i sms:et från ägarens son till kioskbiträdet. Även om han hade gjort det på eget bevåg, var det detsamma som att avskeda henne, slår AD fast.

Publicerad
Rätten anser inte att det behövdes ett förbud mot sms-utskicken till de anställda. Foto: TT-Bild

Kvinnan hade arbetat tre år i grillkiosken i Borås. En dag när hon hade sjukanmält sig fick hon sms:et från sonen. Hennes fackförbund Hotell- och restaurangfacket begärde förhandling. Kioskägaren hävdade att hon inte blivit avskedad.

Kvinnan och fackförbundet stämde kioskägaren och krävde skadestånd. Tingsrätten ansåg att det varken var bevisat att ägaren givit sonen i uppdrag att skicka meddelandet eller att ägaren visste om att han hade gjort det. Avskedandet var visserligen inte giltigt, men kvinnan fick varken den lön hon hade begärt eller skadestånd. Dessutom fick hon betala hälften av sin förra arbetsgivares rättegångskostnader.

Hon överklagade till Arbetsdomstolen, AD. Domstolen slår fast att sonens sms var detsamma om hon hade blivit avskedad, även om han hade skickat det på eget bevåg. AD bestämmer att hon ska få 271 291 kronor i ekonomiskt skadestånd och 60 000 i allmänt skadestånd. Dessutom slipper hon betala hälften av kioskägarens rättegångskostnader. Han får i stället betala två tredjedelar av hennes rättegångskostnader, 212 061 kronor.