Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: Målarna utvidgar strejken

(Uppdaterad) Cirka 600 tas i dag ut i utvidgad strejk efter att förhandlingarna mellan parterna havererat. Svenska Målareförbundet sade tidigt i morse nej till medlarnas bud. Arbetsgivarparten sa ja.

Publicerad
Peter Sjöstrand, Målareforbundet. Foto: Peter Knutson

”Jag har tyvärr svårt att se hur vi ska komma fram till en gemensam överenskommelse med en motpart som förkastat medlarnas bud två gånger", säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen i Sverige, i ett uttalande.

Efter att parterna förhandlat hela natten sa Måleriföretagen i morse ja till medlarnas bud medan motparten sa nej. Nu bryter den utvidgade strejken ut. Cirka 600 målare på 19 måleriföretag omfattas.

På Målareförbundets hemsida har förhandlingschefen Peter Sjöstrand lagt ut en kommentar:

"Trots hårda ansträngningar har vi inte lyckats nå en förhandlingslösning. Jag beklagar verkligen Måleriföretagens ovilja till konstruktiva lösningar. Nu går vi in i medling igen. Det innebär att strejken nu utvidgas. Vi har nu suttit hela natten med medlarna och detta resulterade i princip bara i ett rent lönebud. De frågor som är viktiga för oss vägrar Måleriföretagen att lyssna till. Jag har förhandlat i hela mitt fackliga liv och aldrig tidigare mött en sådan motsträvig motpart", skriver Peter Sjöstrand.

Målareförbundet har tidigare avvisat ett bud från medlarna som förbundet ansåg inte säkrade ett lönesystem som skulle ge målarna en rättvis lön, säkrade kvaliteten i framtida lärlingsutbildningar och möjligheten att kombinera arbets- och familjeliv.

Kollektivavtalet för måleriyrket löpte ut den 31 mars.

På fredagseftermiddagen kom medlarna med ett nytt bud.

Stridsåtgärderna

Arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete inom måleriavtalets område på 19 företag.

Blockaden innebär att stridsåtgärderna kvarstår även om annat företag övertar blockerat arbete.

Stridsåtgärderna gäller tills Svenska Målareförbund och Måleriföretagen i Sverige träffar kollektivavtal eller varslet särskilt återkallas eller ändras.

Arbetsskyldighet föreligger inte för blockerat arbete för arbetare som inte omfattas av arbetsnedläggelsen.

Om arbetsgivare inom Målareförbundets tillämpningsområde illojalt söker kringå ovan nämnda stridsåtgärder avser Svenska Målareförbundet att vidta erfoderliga åtgärder.

Källa: Svenska Måleriförbundet