Avtalsrörelsen

PTK accepterar förhandlingsinbjudan

Svenskt Näringsliv bjöd in till förhandlingar om ett nytt omställningsavtal. PTK har accepterat inbjudan. Förhandlingar ska upptas under april 2012.

Publicerad

– Det är klart att Las-utredningen i våras har skapat förutsättningar till det här, men det har sin upprinnelse i huvudavtalsförhandlingarna tidigare, säger vice ordförande i Svenskt Näringsliv Christer Ågren.

– Nu har vi bestämt att koncentrera oss på kompetensutveckling och omställning, fortsätter han.

Christer Ågren betonar att fokus är lika mycket på företagens omställning som de anställdas. Och för att företagens omställning ska fun­gera bra vill Svenskt Näringsliv förändra turordningsreglerna vid uppsägning vid arbetsbrist och vid företrädesrätt till återanställning.

Att PTK ska förhandla om omställning i vår påverkar Unionens avtalsrörelse. Unionens förhandlingschef Niklas Hjert:

– Ett kompetensutveck­lings­krav vi har inom industrin handlar om att fortsätta avsättningen för att skapa ett system för kompetensutveckling på branschnivå. Det kravet lyfter vi nu.

Kravet att de visstidsanställda och sjuka som sägs upp ska omfattas av omställningsavtalet, tas också bort från Unionens avtalsrörelse. Den frågan ska förhandlas mellan PTK och Svenskt Näringsliv i vår, menar Niklas Hjert.