Så mycket vill Kommunal höja bussförarnas löner

2016-09-20 16:21  
Det nuvarande avtalet mellan Sveriges Bussföretag och Kommunal går ut den sista september. Foto: TT-Bild

En löneökning över märket, förbättrad anställningstrygghet och mer utrymme för vila. Det är Kommunals krav i förhandlingarna med Sveriges Bussföretag.

Kommunal har yrkat mer tid till vila och återhämtning, en 2,8-procentig löneökning - mot märkets 2,6 procent-  och bättre anställningstrygghet för bussförarna i förhandlingarna med Bussarbetsgivarna, som nu går vidare. Förhoppningen är att ett avtal ska vara klart inom kort, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

- Vi är i ett intensivt skede och räknar med att förhandla klart den kommande veckan om allt går som det ska, säger hon till Lag & Avtal.

Det nuvarande avtalet går ut den sista september. Sveriges Bussföretag har omkring 370 medlemsföretag med cirka 26 000 anställda. Kommunal förhandlar för cirka 17 000 bussförare.

Ulrika Egervall, förhandlingschef hos Sveriges Bussföretag, har tidigare förklarade för Lag & Avtal att arbetsgivarna har tagit sikte på att utveckla avtalet. Att bussbranschavtalet ska innehålla enklare och mer begripliga regler och att de anpassas till ett modernt arbetsliv.

Parterna träffades senast i onsdags och torsdags i förra veckan.

 

Prenumeration: Lag & Avtals nyhetsbrev om avtalsrörelsen.

Elisabet Örnerborg

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer