Nyheter

Figeholm utan avtal och utan fredsplikt

ABB Figeholm är med i Teknikföretagen och inte i Skogsindustrierna, det är resultatet av Hans Starks skiljedom. Pappers avtal gäller därför inte på bruket.

Publicerad

Pappers å ena sidan och ABB och Teknikföretagen å den andra kom i våras överens om att lämna över två frågor till ett skiljeförfarande, med Hans Stark som skiljedomare. För det första om ABB var medlem i Skogsindustrierna och för det andra om företaget var skyldigt att tillämpa Pappers avtal. Nu har skiljedomen kommit.
- Man ska inte tala om innehållet i en skiljedom, men Pappers har ju redan gått ut med att de förlorade, säger Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe.
- Skiljedomens svar på den första frågan är nej, svaret på den andra är att företaget har rätt att tillämpa Teknikavtalet.
Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson konstaterar att domen är ett bevis på att kartan på arbetsmarknaden är förändrad. Det nya teknikavtalet skiljer sig från det gamla verkstadsavtalet genom att det har öppnats upp.
- Det nya teknikavtalet kan omfatta vad som helst. Vårt avtal är annorlunda, vi namnger varje företag där avtalet gäller. Vi har tecknat avtal för Figeholm, men Skogsindustrierna hade inte koll på sina medlemsföretag.
Dessutom har LO tagit beslut om att det är Pappers som ska teckna avtal på Figeholm. Lennart Olovsson ska träffa LOs ledning på måndag för att diskutera det fortsatta agerandet.
Två av Pappers tre mål i Arbetsdomstolen faller i och med den här skiljedomen. Men ett kvarstår, det som handlar om lokalavtalet på Figeholm.
- I och med den här skiljedomen står Figeholm utan avtal och utan fredsplikt, säger Lennart Olovsson.