Nyheter

Riksdagsnej till skärpt lag om upphandling

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och ordföranden för Byggnadsarbetareförbundet, Johan Lindholm, höll redan i december 2014 pressträff med anledning av regeringens beslut gällande kommittédirektiv för utredningen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal. Foto: Claudio Bresciani / TT-Bild

Regeringen lyckades inte skärpa lagen om offentlig upphandling. En majoritet i riksdagen bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna avslog förslagen.

Publicerad

När regeringen i våras lade fram sin proposition  som skulle ge kommuner, landsting och statliga myndigheter rätt att ställa krav på löner, arbetstider och semester på kollektivavtalens nivå hade de stöd för förslaget av SD. Under sommaren svängde dock partiet och bildade en majoritet i riskdagen tillsammans med de borgerliga partierna. Förslaget har fått kritik från arbetsgivarorganisationer för att vara krångligt, svårt och missgynna småföretag.

Kommuner, landsting och myndigheter upphandlar för över 600 miljarder kronor om året. Det handlar om allt från driften av äldreboenden, över färdtjänst och skolbussar till städning. Sedan en radiodokumentär avslöjat att anställda taxichaufförer i Stockholm kunde ha så låg timlöns som 27 kronor när de tog färdtjänstkörningar blev detta ett framträdande argument för regering.

Civilminister Ardalan Shekarabi har tidigare sagt:

– Upphandling ska inte användas för att sänka löner för svenska löntagare eller för att missgynna de seriösa företag som har kollektivavtal och schysta villkor.

Han har flaggat för att Socialdemokraterna gör förslaget till en valfråga om riskdagen skulle sänka det.