Arbetsrätt

LO kan ompröva nej vid nya lasbud

LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skulle det komma nya bud kan LO tänka sig att ompröva sitt nej till den överenskommelse om arbetsrätten som Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK enats om. Men tills vidare är det kamp i avtalsrörelsen och mot regeringens utredning som gäller, enligt LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Publicerad

Toijerutredningen ska vi absolut inte ha. Det finns inte på kartan, säger Gideonsson till TT efter en träff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

LO var sist ut av Svenskt Näringsliv och PTK att bikta sig efter det att förhandlingarna de tre emellan slutade med ett nej från LO och ja från de två sistnämnda.

− Vi gick igenom anledningar till varför vi sade nej. Jag har klarlagt att det fanns för många knutar för att förbunden skulle kunna säga ja, säger LO-ordföranden.

I och med att LO sade nej blir det i praktiken så att organisationen står vid sidan av om regeringen och samarbetspartierna skulle välja att låta överenskommelsen mellan SN och PTK vara basen för den uppdaterade arbetsrätten.

− Då får vi bevaka våra medlemmars utifrån den position vi har, säger Susanna Gideonsson.

Hon tillägger att en del av frågorna som var på bordet kommer igen i de avtalsförhandlingar som vart och ett av LO-förbunden nu har med sina motparter.

Tunga IF Metall har redan flaggat för att förbundet eventuellt kan ansluta sig till SN och PTK:s överenskommelse senare. Susanna Gideonsson säger att det är upp till vart och ett av förbunden att göra det om de vill, LO samordnar bara. Men hon har inte hört att något mer förbund skulle vara inne på den linjen, säger hon.

Susanna Gideonsson utesluter inte att LO som helhet i ett senare skede skulle kunna ansluta sig.

− Får vi tillräckligt bra bud får vi ta det under omprövning, säger LO:s ordförande.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har sagt att hon uppfattar läget som att parterna, framför allt SN och PTK, vill ha lite tid att tänka efter och analysera läget hur de ska gå vidare med sin överenskommelse. Under tiden fortsätter regeringen att arbeta utifrån utredningens förslag, kallad Toijerutredningen efter utredaren Gudmund Toijer.

Lars Larsson/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev