Arbetsrätt

Uppsägningen ingen överraskning för Primeras personal

Att flygbolaget Primera stänger ner sin Arlanda-bas och säger upp den svenska kabinpersonalen kommer inte som någon överraskning för Unionen. Lettiska egenföretagare tar nu över arbetsuppgifterna.

Publicerad

- Det är ingen överraskning på något sätt. Vi har vetat att det här ska hända och sa redan förra året till våra medlemmar att det var dags att se sig om efter nya jobb.

Det säger Tomas Ahlgren, ordförande i Unionens kabinklubb på Primera, till tidningen Kollega.

Företaget Primera Air och Unionen är oense om uppsägningstiden för det 20-talet medlemmar som berörs. Facket anser att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet.

Tomas Ahlgren beskriver Primera som en extrem arbetsgivare som gång på gång brutit mot mbl. Han menar att även andra branscher bör ha ”tentaklerna ute” eftersom arbetsgivare tar efter flyget och kommer på kreativa lösningar.

- När man har problem med en utländsk arbetsgivare får man som förtroendevald ofta höra vad kutymen på svensk arbetsmarknad är. Men en utländsk arbetsgivare bryr sig bara om paragrafer, inte om god sed på arbetsmarknaden. Står det inte i lagen så bryr de sig inte, säger Tomas Ahlgren till tidningen.

Primera Air

Primera Air ägs av isländska bolaget Primera Travel Group. Primera Air Scandinavia, PAS, har huvudkontor i Köpenhamn och Primera Air Nordic, PAN, i Lettlands huvudstad Riga. Källa: Kollega.se