Arbetsrätt

LO: "Stort steg för Reinfeldt"

Karl-Petter Thorwaldsson Foto: Scanpix
Karl-Petter Thorwaldsson Foto: Scanpix

LO:s nya ordförande Karl-Petter Thorwaldsson bekräftar att han haft samtal med statsminister Fredrik Reinfeldt om att bilda en jobbpakt. LO har tidigare traditionellt sett haft ett nära samarbete med socialdemokraterna.

Publicerad

– Men LO ska ta en självständig utgångspunkt i förhållande till de politiska partierna. Vårt mål är först och främst att få ner arbetslösheten och det kan vi inte sluta jobba med för att vi har en borgerlig regering, säger han till Lag & Avtal.

En del av pakten innebär att unga utan yrkeserfarenhet ska få jobba med handledning på ett företag och samtidigt också få utbildning. Inspirationen till idén kommer bland annat från IF Metalls avtal med Teknikarbetsgivarna om yrkesintroduktion.

Karl-Petter Thorwaldsson tycker att samtalen mellan LO, Svenskt Näringsliv och regeringen varit konstruktiva.

– Det är klart att det är långt kvar tills vi alla är överens om hur detta ska gå till, men att vi samtalar är i alla fall bättre än att vi inte gör det.

I augusti ska parterna träffa regeringen igen. Men Karl-Petter Thorwaldsson räknar med att det kan ta hela hösten innan jobbpakten kan bli verklighet. Han konstaterar att statsministern nu intagit en helt ny position än tidigare.  

– Fredrik Reinfeldt har ända sedan han blev  statsminister kallat LO och Svenskt Näringsliv för särintressen. För honom är det ett väldigt stort steg att ta att nu samtala med parterna. Han investerar mycket prestige i att detta  ska bli något.