115 miljoner - notan för Svenska kyrkans personalutköp

2014-11-25 10:22 Tiina Demargne  

Svenska kyrkan har de senaste fem åren betalat över 115 miljoner kronor i avgångsvederlag till anställda, enligt Dagens Nyheter.

- Vi har många arbetsplatser där det är bra. men vi har också arbetsplatser där det är dåligt. Då är det tyvärr många gånger riktigt, riktigt dåligt, säger ärkebiskop Antje Jackelén till tidningen.

Hon anser att det vid konflikter kan vara humanare att betala avgångsvederlag än att gå till Arbetsdomstolen, för att inte exponera arbetsplatsen eller personen det berör.

Närmare 600 arbetsgivare inom Svenska kyrkan, däribland församlingar, pastorat och stift , har uppgett att de sammanlagt betalat ut 115 miljoner kronor i avgångsvederlag sedan 2010.

- De allra flesta utköpen sker på grund av konflikter. Det är ofta väldigt tragiska händelser där arbetsgivaren inte tagit sitt ansvar, säger Vibeke Hammarström som är kanslichef på Kyrkans akademikerförbund.

Enligt DN har flera anställda uppgett att Svenska kyrkan satt i system att köpa ut obekväm personal.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen