Arbetsrätt

4 frågor till LO:s Claes-Mikael Jonsson om lex Laval...

”Propositionen innebär en förbättring och en förenkling”, säger LO-juristen Claes-Mikael Jonsson.

”Regeringen föreslår nya utstationeringsregler – lex Laval rivs upp” var rubriken på pressmeddelandet när arbetsmarknadsministern hade lämnat proposition 2016/17:107 till riksdagen. Claes-Mikael Jonsson har länge försökt motverka följderna av Laval-domen 2007, både här och i EU.

Publicerad

Rivs lex Laval upp nu?

– Nej, lex Laval är ett samlingsnamn för de ändringar som infördes i svensk lag efter EU-domstolens dom 2007. Propositionen betyder inte att vi är tillbaka till hur det var dessförinnan. Det här är en förbättring och en förenkling i stället för nu gällande överimplementering av EU-rättens krav. Det här är mer realistiskt, mer lojalt med kollektivavtalsmodellen.

Vilka är de viktigaste förändringarna?

– Att bevisregeln tas bort och att man kan ställa krav på företag som säger sig tillämpa likvärdiga villkor i förhållande till kollektivavtalet. Om företaget redan gör det, är det ju inget problem för det utstationerade företaget att skriva under ett sådant avtal.

Blir det tydligare när facket kan ta till strid?

– Ja, det blir betydligt klarare. Bevisregeln har hind­rat facket att med stöd av stridsåtgärder ställa krav på kollektivavtal om företaget visat att det har minst lika bra villkor. Det har varit svårt för facket att visa att företagen ljög och det kunde bli dyrt, som för Byggnads i Arbetsdomstolens dom i Laval-målet. De nya reglerna är tänkta att träda ikraft den 1 juli.

Men kommer riksdagen att rösta ja?

– SD har ju sagt att de stöder förändringsförslaget. Det förvånar mig att inte de borgerliga partierna också gör det.