Arbetsrätt

5 frågor till Lars Bäckström på Almega...

... som är arbetsrättsjurist och ny expert i Lag & Avtal. Tillsammans med LO-TCO Rättsskydds vd Dan Holke och advokat Pia Attoff svarar Lars Bäckström på läsarnas frågor om arbetsrätt i varje nummer av tidningen.

Publicerad
Lars Bäckström. Foto: Sören Andersson

Vilka frågor ser du mest fram emot att få besvara?

– Frågor kring uppsägningar och avskedanden är alltid mycket intressanta att sätta tänderna i. De innehåller mycket juridik men också rena bevisfrågor som kan bli lite av ett polisarbete.

– Det gäller att ta reda på vad som faktiskt har hänt, och där ligger ofta lite mer dramatik än i frågor om exempel­vis semester och tolkning av avtal.

Kan du hålla dig neutral i fråge­spalten när du företräder arbetsgivarna?

– Det kan säkert vara knepigt att byta perspektiv när man är van vid att se saker från arbetsgivarhåll. Men jag måste ju ändå i tvister kunna se det från två håll och tala om för arbetsgivarna vilka risker som finns, så jag ska nog kunna vara neutral.

Går det att ge kristallklara svar inom arbetsrätt?

– Nej, det är ofta svårt. När det uppstår en tvist finns det ju två sidor med olika uppfattningar utan ett enkelt svar. Då får man säga till arbetsgivarna som jag företräder att det bara är en bedömning och att man inte kan vara säker.

Vilka frågor blir knepigast att besvara?

– Semesterlagen är ganska detaljerad och pillig, och man får sätta sig ner med penna och block och skriva ner sina uträkningar.

Vad ser du fram emot mest i expertpanelen?

– Att få samarbeta med Dan Holke och Pia Attoff som har andra bakgrunder än jag är van vid. Och sedan blir det en utmaning att byta stil och skriva mer journalistiskt än juridiskt.