Arbetsrätt

AD: Rätt att avstängd hockeyspelare blev utan lön

Ishockeyspelaren blev kallad till dopingkontroll vintern 2014 när han höll på att träna. Han blev avstängd i ett år när det kom fram att han hade gått på toaletten, utan uppsikt, före kontrollen. Foto: Simone Syversson/All Over Press

Spelaren i Luleå hockey får ingen lön trots att Riksidrottsnämnden hävde hans avstängning. När han var avstängd fick han inte arbeta och därför hade han inte rätt till lön, slår AD fast.

Publicerad

Ishockeyspelaren blev kallad till dopingkontroll vintern 2014 när han höll på att träna. Han blev avstängd i ett år när det kom fram att han hade gått på toaletten, utan uppsikt, före kontrollen. Hockeyspelaren hävdade att han inte förstod att toalettförbudet gällde direkt när han blev kallad. Han överklagade avstängningen och Riksidrottsnämnden upphävde den efter två månader.

Sedan krävde han lön för avstängningstiden. Men det fick han inte. Luleå Hockey ansåg att han inte hade rätt till det eftersom han varken fick träna eller spela när han var avstängd.

Arbetsdomstolen ger arbetsgivaren rätt. Det är bevisat att hockeyspelaren bröt mot dopingreglerna genom sitt toalettbesök och att det var därför som han blev avstängd. Arbetsgivaren har inte på något sätt orsakat avstängningen, konstaterar domstolen.

Hockeyspelaren får ingen lön för de två månader som han var avstängd. Han slutade att spela för Luleå i förtid, i slutet av 2014.