Arbetsrätt

Adecco: Ny anställningsform hotar arbetsmarknaden

Egenanställning är ett nytt begrepp som lanseras på arbetsmarknaden bland annat med tunnelbanereklam. Foto: Jörgen Appelgren
”I ärlighetens namn så är det vi gör i bemanningsbranschen också en uttunning av arbetstagarbegreppet men inte alls på det här sättet. Arbetsåtagandet och omfattningen skiljer sig inte åt från en vanlig ställning”, säger Pär Grip, chefsjurist på Adecco.

Egenanställningsföretagen hotar ordningen på svensk arbetsmarknad. Det anser Pär Grip, på bemanningsföretaget Adecco. Egenanställningsföretagen slår ifrån sig. – Vi håller ordning och reda, säger Stephen Schad.

Publicerad

Kritiken mot de så kallade egen­anställningsföretagen har främst kommit från fackligt håll. Men nu ger sig bemanningsföretaget Adeccos chefsjurist in i debatten.

– Det här är ju som vilket avtal som helst. Om det kan godkännas betyder det att arbetstagarbegreppet inte längre är tvingande, vilket är en grundmodell för hela den svenska arbetsmarknaden, säger Pär Grip.

För att man ska kunna hävda att någon är arbetstagare krävs det att vissa kriterier är uppfyllda, som hur länge jobbet varar och vem som betalar sjuklön, påpekar Pär Grip.

– Jag anser att den som gör jobbet snarare är anställd av den som köper tjänsten än hos egenanställnings­före­taget.

Egenanställningsföretagen gör alltså så att Las kan rundas och skapar en rättslig oreda, anser Pär Grip.

– Om arbetstagarbegreppet inte är tvingande kan parterna fritt förfoga över hur man ska definiera ett avtalsförhållande. Då behöver man inte ha några anställda och inga kollektivavtal.

Stephen Schad, vd för Frilans Finans och ordförande i egenanställningsföretagens branschorganisation, anser att det inte finns några oklar­heter, och att debatten beror på okunskap.

– Vi har ett avtal mot slutkund och ett anställningsavtal med medarbetaren. Det här skiljer sig inte på något sätt från andra anställningsavtal, säger han.

Enligt Stephen Schad har en person ett uppdrag och vänder sig till Frilans Finans. Uppdraget godkänns, utförs och faktureras.

– Man blir anställd varje gång och det kan handla om allt från en timme till max två år.

Adeccos Pär Grip påpekar att hos flera företag registreras fakturan efter att arbetet utförs.

– Fram till fakturan godkänts menar de ju inte ens själva att man är anställd.

Stephen Schad vet att det förekommer. Han påpekar att branschen är ung och att kommunikationen till de egenanställda kan bli tydligare.

– Det står så på vår hemsida men det är inte så det ska gå till. Vi rekommenderar att man ska föranmäla uppdraget, och när det är godkänt blir man anställd.

Enligt Stephen Schad tar egen­anställningsföretagen fullt arbets­givaransvar, betalar skatter, sociala avgifter och har arbetsskade­försäkringar i nivå med de kollektivavtalade.

– Jag ser det som en naturlig utveckling för vår bransch att ha kollektivavtal.