Advokaten: Handlar om en ledarstil som inte fungerat

2013-11-15 16:09 Elisabet Örnerborg  

Advokat Andreas Victor som försvarar chefen för individ- och familjeomsorgen under rättegången i Östersunds tingsrätt, ser tillbaka på en jobbig vecka för alla inblandade.<br>- Men något entydigt svar på vad "min chef" kunde ha gjort annorlunda tror jag aldrig man kan få, säger han.

Även den chef som påstås ha mobbat skulle ha velat ha haft ett annat slut än att socialsekreteraren tog livet av sig, menar Andreas Victor. Men just den chefen är inte åtalad i det här målet eftersom hon inte hade fått något arbetsmiljöansvar delegerat till sig.

- Jag tycker inte att det handlar om mobbning utan om en ledarstil som inte har fungerat. Jag tror inte hon ville vara taskig utan hon har ställt krav på socialsekreteraren. Hans arbetssituation och mående har påverkats av att först ha haft en slapp chef och sedan fått en chef som ville ha ordning och reda.

De som anklagas i det här målet är i stället socialchefen som företräds av advokat Rolf Lohse och den chef under honom, den dåvarande IFO-chefen; chefen för individ- och familjeomsorgen, som Andreas Victor företräder.

- IFO-chefen har i rättegången beskrivits som en snäll chef som är mån om sin personal. Han har inte varit passiv. Han har försökt få hjälp från företagshälsovård och hälsosamordnare och han har samtalat med de inblandade på arbetsplatsen, säger Andreas Victor.

Han menar att IFO-chefen försökte få medicinsk hjälp medan åklagarsidan i det här målet anser att det blivit bättre om socialsekreteraren omplacerats eller hade fått byta arbetsledare.

Andreas Victor poängterar att socialsekreteraren hade en ryggsäck av mobbning från barndomen och från en tidigare arbetsplats. Han påpekar också att hans klient tyckte det var olyckligt att hans strävanden att hitta en medicinsk lösning krockade med den arbetsrättsliga processen. Att socialsekreteraren avskedades hade IFO-chefen inget att göra med. Det var personalchefen som drog igång den och som ska vittna i domstolen när rättegången fortsätter i mitten på december och ett troligt domsdatum i slutet på januari.

- Men sådana här frågor borde diskuteras i andra forum, inte i en domstol, säger Andreas Victor.

Som exempel nämner han massmedia, arbetsledarseminarier, utbildningar.

- Vem vill ha arbetsmiljöansvar delegerat på sig om det betyder att man kan bli åtalad om någon blir sjuk på jobbet.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna