Arbetsrätt

Åklagaren: Vi pratar om en total passivitet

Åklagaren Åse Schultz är nöjd med veckan i rätten.<br>- Jag har snarare förbättrat bevisläget, säger hon på fredagen efter en intensiv arbetsvecka.

Publicerad

Efter fyra fullmatade dagar i rätten övergick åklagaren Åse Schultz till miljöbrott. Men den 18 december fortsätter rättegången med fler vittnesförhör och slutplädering. Åse Schultz som väckt åtal för arbetsmiljöbrottet vållande till annans död efter självmordet är klar med sina vittnesförhör. I december ska kommunens personalchef höras och ett nytt vittne som målsägandebiträdet Mats El Kott kallat.

Är det något du förvånats över under rättegången?

- Nej, det har gått som jag föreställt mig.

Något du vill lyfta fram?

- Vi har haft sena förhandlingsdagar och nu har jag suttit på två häktningar när det gäller otillåten avfallstransport så jag är alldeles slut i huvudet. Men rättegången flyter på. Jag är nöjd med den här veckan. Jag tycker att jag snarare förbättrat bevisläget, anser åklagaren.

- Jag tycker att jag har kunnat belysa det bristande arbetsmiljöarbetet. Vi pratar om en total passivitet avseende det systematiska arbetsmiljöarbetet, fortsätter Åse Schultz.

Det har blivit mycket arbetsrättsliga diskussioner under rättegången. Hur tänker du kring det?

- Det är ju både och i det här målet. Vänsterarmen är arbetsmiljö och högerarmen arbetsrätt. Om man vidtar arbetsrättsliga åtgärder utan att ha grund för det så är det en kränkande särbehandling också, sa målsägandebiträdet Mats El Kott.

Har det varit en uppslitande rättegång för de anhöriga?

- Både änkan och barnen har suttit med. Jag tycker att de är fantastiska. De har kommit en lång bit i sitt sorgearbete.

Arbetsmiljöverkets föreskrift om kränkande särbehandling har funnits i 20 år, men det är första gången en åklagare väcker åtal i ett sådant här mål. Juridiska experter tycker att du är modig. Vad säger du om det?

- Jag vet inte. Låter så formellt, men jag har tillräckliga skäl för åtal. Jag anser att jag kan leda i bevis att det har varit stora och tydliga brister i arbetsmiljöarbetet. Det har varit frågan om kränkande särbehandling och cheferna har varit väl medvetna om det, men inte gjort någonting åt det. Så jag vet inte om jag tycker att jag är modig. Jag gör mitt jobb.

Åse Schultz tillägger:

- Jag har själv en fantastisk arbetsmiljö. Det gör väl att jag orkar engagera mig som åklagare. Min chef sitter i Malmö och jag i Östersund, men jag har aldrig haft en så närvarande chef. Han finns med och stöttar när det gäller allt.

Vad tänker du kring all medial uppmärksamhet som varit kring rättegången? Vad betyder den?

- Uppmärksamheten är positiv. Det här blir en väckarklocka för många arbetsgivare och kanske även Arbetsmiljöverket, att börja titta på själsliga processer i arbetsmiljön på ett annat vis.