Arbetsrätt

Åklagarna vill ha stärkt säkerhet i domstolarna

Säkerheten är för låg vid svenska domstolar. Det behövs fasta säkerhetskontroller med larmbågar vid ingången hävdar Åklagarmyndigheten.

Publicerad

Nuvarande regler förutsätter att det ska finnas en konkret risk för brottslighet som innebär allvarlig fara för någons liv, hälsa eller frihet, eller för omfattande förstörelse för att det ska bli aktuellt med säkerhetskontroll i domstol.

Regeringens särskilde utredare, hovrättslagmannen Krister Thelin, har föreslagit att tröskeln för när säkerhetskontroll kan beslutas sänks (Ökad säkerhet i domstol, SOU 2009:78). Men det räcker inte påpekar Åklagarmyndigheten i sitt remissvar på utredningen.

Säkerhetskontroller som grundas på bedömningar av läget i en viss situation eller under en bestämd period tenderar alltid att bli osäkra och slumpmässiga, framhåller Åklagarmyndigheten. Det har inträffat mycket allvarliga händelser utan att situationen i förväg bedömts som särskilt riskfylld. Utredningens förslag om en mer abstrakt hotbild som skälig grund för säkerhetskontroll bygger på antagandet att domstolen har tillgång till underrättelser för sin bedömning. Men det är mycket svårt att i förväg bedöma vilka mål som resulterar i våld, hot eller annan brottslig gärning.

Åklagarmyndigheten vill istället ha bemannad permanent inpasseringskontroll med larmbågar vid entrén till domstolarna.

Kontrollen ska kunna skötas av ordningsvakt. Om det finns en konkret hotbild ska det finnas möjlighet för en domstol att besluta om förstärkt säkerhetskontroll, där kontrollen görs av polis med rätt att utföra kroppsvisitation och att undersöka väskor.

Det allt hårdare samhällsklimatet kräver ett förändrat synsätt på säkerheten i domstolarna. Dessutom visar olika undersökningar att allt fler känner otrygghet och osäkerhet vid domstolsförhandlingar. Det gäller inte minst målsägande och vittnen. En grundläggande förutsättning för en effektiv brottsbekämpning och lagföring är att målsäganden och vittnen inte drar sig för att infinna sig till förhandlingen påpekar Åklagarmyndigheten. I det avseendet bör en förstärkt säkerhet ha en stor betydelse. Även bland dem som yrkesmässigt vistas i domstolarna som åklagare och advokater finns liknande uppfattningar.

En undersökning som fackförbundet Jusek gjort visar för övrigt att nästan varannan åklagare känner sig otrygg i sin yrkesutövning, och att var fjärde har utsatts för hot, våld och trakasserier under de senaste två åren.

Läs mer!

Ökad säkerhet i domstol, SOU 2009:78

Åklagarmyndighetens remissvar, ÅM-A 2009/1432

Juseks rapport Säkerheten inom rättsväsendet