Allmän visstid - LO vill lagstifta istället för avtala

2016-06-20 15:36 Elisabet Örnerborg  
Kongressen gick emot LO-ledningen, med ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, i frågan om allmän visstid. Foto: Vilhelm Stokstad / TT-bild

Kongressen gick på Handels och Kommunals linje – och emot sin styrelse. LO ska verka för att allmän visstid försvinner från anställningsskyddslagen.

LO måste driva frågan att ändra anställningsskyddslagen så att allmän visstidsanställning tas bort. Det förslaget ställdes inför LO:s kongress i lördags. Enligt Arbetet gick närmare 40 personer upp i talarstolen och talade för förslaget i motionen som förutom Handelsanställdas förbund och Kommunalarbetareförbundet också Seko, Fastighetsanställdas förbund, och Hotell- och restaurangfacket hade skrivit.

Olof Palmgren från Handels inledde:

- Allmän visstidsanställning måste bort, det är vi överens om kamrater. Avtalsvägen är testad, den var inte framkomlig, nu är det dags att ändra lagen, sa han och möttes av ljudliga applåder, skriver Arbetet.

Flera representanter i LO:s styrelse ville att frågan i stället skulle drivas avtalsvägen. Anders Ferbe och Karl-Petter Thorwaldsson från LO-styrelsen talade båda för att kongressen inte skulle fatta något beslut efter den drygt två timmar långa debatten.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä påminde om den svenska modellen och att det är parterna som reglerar arbetsmarknaden inte politikerna. Han varnade också för det instabila politiska läget i riksdagen och om att reglerna i så fall kommer att ändras igen om riksdagsmajoriteten ändras.

- Det är dags att sluta med pingpong-politiken. Det är dags att vi återtar kollektivavtalsmodellen och bestämmer själva, sa han enligt Arbetet.

Men kongressen röstade ja till motionen. Det ska krävas objektiva skäl för att anställa tidsbegränsat, vilket förutsätter att allmän visstid tas bort ur Las.

Efteråt sa Handels ordförande Susanna Gideonsson till Arbetet:

- Helst hade vi önskat att beslutet inte hade behövt fattas. Vi har önskat att det här ska vara det högsta kravet i LO-samordningen och det har vi krävt varje gång, men det faller ändå alltid bort, så då fick det bli så här, säger hon.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna