Arbetsrätt

Almega kritiserar fackens nya tillsynsroll

Stockholms stad inför huvudentreprenörsansvar som krav i alla upphandlingar, och fackförbunden får i uppdrag att kontrollera att kraven följs. Arbetsgivarorganisationen Almega är kritisk till fackens roll.

Publicerad

Från och med nästa år inför Stockholms stad en ny upphandlingsmodell som kommunen kallar Vita jobb, skriver Dagens Nyheter. Kommunen kommer att ställa krav på kollektivavtalsenliga löner och villkor av arbetsgivarna när man upphandlar kommunal verksamhet, som städning, byggprojekt och äldreomsorg. Dessutom kommer kommunen att kräva att huvudentreprenörer tar ansvar för att underentreprenörerna följer lagar och regler.

På så sätt hoppas Stockholms stad kunna minska skattefusk, lönedumpning och svartjobb.

- Den offentliga upphandlingen har blivit en stark motor för svart verksamhet. Så blir det när anbudsgivarna tillåts konkurrera med dåliga löner och arbetsvillkor, säger juristen Kurt Junesjö som har tagit fram modellen tillsammans med några av LO-förbunden, till Dagens Nyheter.

Idag ställs inga sådana krav vid upphandlingar, och kommunerna saknar ofta resurser för att följa upp de krav som ställs. Det tänker Stockholms stad lösa genom att låta de berörda fackförbunden kontrollera att kontrakten följs. Byggnads välkomnar beskedet.

- Vi kommer att ställa upp med resurser som kan sköta kontrollen. För oss är det här en jätteviktig fråga, säger Christian Bengtzelius, ordförande för Byggnads i Stockholm, till DN.

Men arbetsgivarorganisationen Almega vill inte överlåta tillsynen till fackförbunden.

- Vi är positiva till ökade kvalitetskrav och bättre uppföljning. Däremot är vi tveksamma till att ge fackliga företrädare rollen som myndighetskontrollanter, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Almega till DN.