Annie Lööfs löneblunder i tv

2012-03-28 14:21 Lena Gunnars  
Annie Lööf

Annie Lööf påstod i en tv-debatt att Sverige fick 34 000 färre jobb när ingångslönerna höjdes. Hon hänvisade till Konjunkturinstitutets rapport. <br/>- Annie Lööf tänjer mycket på det vi sagt, säger Juhana Vartiainen, chef för KI:s enhet för forskning och makroekonomiska studier, till SvD.

Annie Lööfs uttalande i SVT:s Aktuellt om att ingångslönerna borde sänkas i alla branscher på arbetsmarknaden ledde till en het debatt. Men när SvD gjorde en faktakoll av ett av Annie Lööfs påståenden i debatten visade det sig att hon inte hade tillräckligt på fötterna för att säga som hon gjorde.

"Konjunkturinstitutet sade att när man höjde ingångslönerna 2009 så fick Sverige 34 000 färre jobb", sa Annie Lööf.

När Svd undersökte saken närmare visade det sig att Annie Lööf grundat påståendet på Konjunkturinstitutets rapport Lönebildningen 2010. I den för KI ett teoretiskt resonemang om lönebildningen. KI gör ett antagande om att i fall minimilönerna skulle höjas med 900 kronor i månaden så skulle andelen som har en hypotetisk lön under minimilönen öka med 0,8 procentenheter. Det motsvarar 34 000 personer när andelen räknas upp till den totala populationen som urvalsgruppen representerar, 4, 2 miljoner personer. KI understryker för SvD att det bara är en fullständigt hypotetisk övning.

"Annie Lööf tänjer mycket på det vi sagt. Vi har inte sagt att det per automatik blir 34 000 färre jobb. Att gruppen växer innebär i sig inte att de alla skulle bli oanställningsbara just på grund av det", säger Juhana Vartiainen.

Det finns till exempel egenföretagare som jobbar trots att de får en lön som är under minimilönen. Även en del löneanställda har en lön som ligger lägre än den avtalsenliga lönen, fastslår KI.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen