Arbetsrätt

Anställdas surfning kollades i hemlighet

Först efter fem månader fick ST-avdelningen på SiS information om arbetsgivarens kontroll av de anställdas surfning. Foto: Colourbox

På Statens institutionsstyrelse kontrolleras de anställdas webbsurfande. I det längsta hölls facket ovetande.

Publicerad

För att få bukt med otillåtet privatsurfande på Internet, gör Statens institutionsstyrelse (SiS) systematiska kontroller av de dataloggar som uppstår när de anställda sitter vid sina datorer. Det skriver ST Press.
Det var först efter fem månader av övervakning som ST-avdelningen på SiS fick information om arbetsgivarens jakt på otillåtet surfande.
– De loggar varenda tangenttryckning, säger Tobias Bjerman i STs avdelningsstyrelse, till ST Press.
Exempel på otillåtet Internetmaterial är porr, rasism och droger. Anställda som bryter mot reglerna blir anmälda till personalansvarsnämnden.
IT-chefen på SiS anser inte att de anställdas integritet blir kränkt.
– Har man inget att dölja så är inte det här något problem, säger han till ST Press.

Så får arbetsgivaren kontrollera surfning

· Arbetsgivaren har rätt att kontrollera de anställdas användning av arbetsplatsens IT-utrustning.
· Grundläggande i personuppgiftslagen är att personuppgifter bara får behandlas för ”berättigade ändamål”. IT-säkerhet kan vara ett exempel.
· Enligt Datainspektionen väger kollektivavtal om kontrollen tungt. Däremot är det olämpligt att kräva samtycke från enskilda anställda eftersom de står i beroendeställning till arbetsgivaren och i praktiken inte har ett fritt val.
· Stickprover är bara okej om de anställda har fått tydlig information om vad som gäller.
· Normalt får arbetsgivaren bara läsa privata mejl och filer vid allvarlig misstanke om illojalt eller brottsligt beteende.
Källa: Datainspektionen