Arbetsrätt

Arbetsbrist svepskäl för att säga upp distriktssköterskan?

Vårdförbundet stämmer Almega Vårdföretagarna och en husläkarmottagning i Stockholmsområdet inför AD. Tvisten handlar om uppsägning och missgynnande av en distriktsköterska.

Publicerad

Förbundet yrkar att Arbetsdomstolen ska förklara uppsägningen ogiltig och att arbetsgivaren ska betala distriktssköterskan 200 00 kronor i allmänt skadestånd för brott mot las och föräldraledighetslagen då uppsägningen enligt förbundet haft samband med distriktsköterskans föräldraledigheter. Förbundet kräver också att arbetsgivaren ska betala henne 200 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot föräldraledighetslagen vid ett stort antal tillfällen under anställningen.

Förbundet yrkar också att arbetsgivaren ska betala distriktsköterskan 40 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalsregleringen om lönesamtal och lönerevision och 3 000 kronor i ersättning för friskvårdsbidrag.

Distriktssköterskan sades upp med hänvisning till arbetsbrist den 4 februari 2019. Arbetsgivaren hade kort före det begärt förhandling med förbundet om arbetsbrist. Arbetsgivaren framförde att företaget avsåg minska antalet sjukskötersketjänster med en person och att den personen var distriktssköterskan. Vårdförbundet anser att arbetsbrist var ett svepskäl.

Distriktsköterskan hade tre minderåriga barn och behövde periodvis vårda barnen hemma, med stöd av föräldraledighetslagen. Enligt förbundet har arbetsgivaren reagerat mycket negativt på frånvaron och framfört det som ett bekymmer för verksamheten. Distriktssköterskan bröt också foten, och behövde därför sjukskriva sig. Också behovet av den här sjukskrivningen ifrågasatte arbetsgivaren, anser förbundet.

Enligt förbundet hölls inte heller lönesamtal med henne när hon var borta och distriktsköterskan fick inte heller någon löneförhöjning med hänvisning till hennes frånvaro, enligt förbundet. Till slut sades hon upp på grund av arbetsbrist.

Förbundsjurist Kirsi Piispanen på Vårdförbundet är ombud.