Arbetsrätt

Arbetsdomstolen: Skogsarbetare hade rätt till lön

Polska arbetare hade anställts av det lettiska företaget Sia Rent a Pro för att röja och plantera skog i Mellansverige. När deras lön uteblev stack de från jobbet. Frågan i Arbetsdomstolen gällde om de hade rätt till ersättning.

Publicerad

Skogs- och Träfacket, som numera heter GS-facket, hade tillsammans med ett antal enskilda polska skogsarbetare stämt Sia Rent a Pro med säte i Riga och Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet till Arbetsdomstolen. Nu har domen fallit.

De polska arbetarna hade anställts av Sia för att röja och plantera skog för Stora Enso och Skogsplantor. Den 28 juli lämnade de sina anställningar, de hade inte fått lön från bolaget. I augusti gick de med i facket, som tog sig an deras sak och krävde att de skulle få betalt för sitt arbete.

De fick inte lön därför att de inte arbetat åt bolaget under sommaren 2008 och därför att de hade redovisat sitt arbete på ett felaktigt sätt, menade Sia bland annat.

Men Arbetsdomstolens utredning visar att de hade arbetat under sommaren 2008 och att de arbetat för bolaget. Skogsavtalet kan visserligen inte tillämpas direkt på arbetstagarna, då de inte var medlemmar i facket under den aktuella tiden, resonerar domstolen vidare. Men avtalet ska ändå tillämpas enligt tidigare avgöranden om kollektivavtalets normerande verkan.

Arbetsdomstolen kom också fram till att det inte var något fel på arbetarnas redovisning av arbetet, då de redovisat på samma sätt tidigare och fått betalt. Skogsarbetarna har därför rätt till lön för tiden den 30 maj till den 28 juli, utom en av dem som bara har rätt till en veckas lön – han började jobba först den 20-21 juli.

I går, den 3 november, kom domen i målet (dom 76/10, mål A 189/09)

Arbetsdomstolen dömer bolaget att betala de 11 arbetstagarna den lön och de andra ersättningar de har rätt till. Eftersom skogsavtalet inte var direkt tillämpligt på de enskilda arbetstagarna ska de inte ha något allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott, men däremot 10 000 kronor var i allmänt skadestånd för brott mot semesterlagen och lika mycket för brott mot kvittningslagen.

Till GS-facket ska det lettiska bolaget betala 100 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot skogsavtalet. GS-facket ska betraktas som helt vinnande part och därför också få full ersättning från bolaget för sina rättegångskostnader, 603 123 kronor, avgör domstolen enhälligt.