Arbetsrätt

Arbetsgivarnas jurister ingår i unikt samarbete

Transportföretagens och Industriarbetsgivarnas processjurister arbetar sedan ett år som ett team. Foto: TT-Bild

Processer. Transportföretagens och Industriarbetsgivarnas processjurister har det senaste året jobbat som ett enda team. De byter erfarenheter och rättsfall med varandra.

Publicerad

Varje månad träffas en handfull jurister hos båda arbetsgivarorganisationerna som arbetar med att driva processer för medlemmarnas räkning. De går igenom de senaste rättsfallen från Arbetsdomstolen och EU-domstolen och diskuterar ny lagstiftning. Och så gör de ett nyhetsbrev tillsammans, som kollegerna på de olika förbunden får del av, och håller interna seminarier och rådgivningsmöten hos varandra. Gruppen tar även gemensamt ansvar för alla utredningar.

Eftersom Transportarbetsgivarna driver betydligt fler processer har Industriarbetsgivarnas jurister kunnat avlasta dem genom att ta sig an flera av deras fall. Det har gällt bland annat uppsägningar, omplaceringar och tvister om lön.

Men kollektivavtalstvister har de inte tagit sig an ännu.

– Det tar tid innan man lär sig ett annat förbunds avtal, man bör ha jobbat med det ett tag, säger Jan Bergman, chefsjurist på Transportföretagen.

Andreas Edenman, chefsjurist på Industriarbetsgivarna, har företrätt flera medlemsföretag hos Transportföretagen inför Arbetsdomstolen och i tingsrätter under året.

– Samarbetet har känts väldigt roligt. Vi informerar alltid medlemmen om varför Industriarbetsgivarna går in i processen och det har bara tagits emot positivt.

Andreas Edenman pekar på de många beröringspunkter som finns mellan förbunden när det gäller till exempel de arbetsmarknadspolitiska målen och att industriföretagen är stora transportköpare. Men kollektivavtalen skiljer sig åt väsentligt.

– Det gör att tvister om tolkning av kollektivavtal är mer särpräglade. Då måste dessutom förhandlingschefen vara med i processen. Därför har jag inte processat i dessa mål på transportsidan än så länge.

På sikt menar Jan Bergman att juristerna ska kunna varandras kollektivavtal så bra att de kan hantera alla typer av tvister. Men redan nu ser han stora fördelar med samarbetet.

– Vi på Transportföretagen har haft en stor börda som vi fått hjälp med. Men det har också varit väldigt givande att bli en större grupp och kunna sitta tillsammans och analysera rättsliga frågor, säger han.

Är ni bättre jurister sedan ni började samarbeta?

– Jag skulle nog i alla fall säga att vi gör ett bättre jobb och att medlemmarna får ett ökat värde för nedlagda avgifter, svarar Andreas Edenman.