Arbetslösa ska inte tvångsrekryteras

2010-09-21 15:54 Elisabet Örnerborg  

De arbetslösa som säger nej till att jobba för Försvarsmakten ska inte behöva bli av med sin a-kassa. Han eller hon ska inte ens bli anvisad jobbet. Det beslutade Arbetsförmedlingen i går, måndag.

Att Försvarsmakten nu när värnplikten avskaffats och ersatts med en yrkesarmé skulle kunna tvångsrekrytera arbetslösa har diskuterats i pressen. Ska en arbetslös som vägrar ett jobb hos försvaret kunna straffas med indragen ersättning från arbetslöshetskassan? Den frågan har nu diskuterats färdigt.

För att det skulle kunna bli en fråga för a-kassorna måste arbetsförmedlaren skicka en underrättelse till a-kassan.  Och det kommer förmedlaren inte att göra enligt Arbetsförmedlingens ställningstagande i frågan, förklarar Judit Hadagny, pressekreterare på SO, Arbetslöshetskassornas samorganisation.

Arbetsförmedlingens pressekreterare Christina Mångård skickar över ställningstagandet från den 20 september till Lag & Avtal. Enligt det ska erbjudande om att söka ledig tjänst inom Försvarsmakten bara komma i fråga för arbetssökande som själv är intresserad av tjänsten. Detta eftersom Försvarsmakten nu tillsätter tjänster – som tidigare omfattades av den allmänna plikttjänstgöringen – på frivillig grund. Och därför ska heller inte underrättelse lämnas till arbetslöshetskassa för sökande som inte söker sådan tjänst.

Så skriver Arbetsförmedlingen

Hantering av Försvarsmaktens tjänster

2010-09-20

Till följd av att den allmänna värnplikten är avvecklad kommer försvaret uppskattningsvis att behöva rekrytera mellan 4 000 och 6 000 personer per år, bestående av soldater, sjömän och civila.

Försvarsmakten tillsätter nu på frivillig grund tjänster som tidigare omfattades av den allmänna plikttjänstgöringen. En arbetslös sökande ska alltså inte behöva riskera en underrättelse genom att inte söka dessa tjänster.

Erbjudande om att söka ledig tjänst inom Försvarsmakten som tidigare omfattades av pliktsystemet ska därför bara komma i fråga för arbetssökande som själv är intresserad av tjänsten - frivillig. Arbetsförmedlingen gör bedömningen att underrättelse till arbetslöshetskassa inte är aktuell för sökande som inte söker sådan tjänst.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna