Arbetsrätt

”Arbetsrätten påverkar människors liv direkt”

”Visst finns det en viss kulturell skillnad mellan medlemsföretagen i civilsamhället och medlemsföretagen i Transportföre­tagen. Men man ska inte överdriva det, jobbet som förhandlare är i huvudsak detsamma.”

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Rebecka Stendahl är arbetsrättsjurist och ny förhandlare på Transportföretagen. Där klev hon rakt in i hamnkonflikten. – Det är spännande med en organisation där det händer mycket.

Publicerad

Från förhandlingar för arbets­givare i den ideella sektorn på Idea tog Rebecka Stendahl i början av januari klivet till Transportföretagen. Ett kliv från en organisation med 1 400 medlemsföretag till en organisation med 10 100.

– I en större organisation finns det resurser att arbeta bredare med arbetsgivarfrågor. Vi syns i media varje dag. Klart att det är kul att vara en del av det.

Du gick till ett förbund i hetluften i och med hamnkonflikten. Hur har det märkts?

– Jag har suttit i hamnkonfliktsgruppen, så det har varit mycket lärorikt.

Nu finns det ett avtal. Vad händer nu?

– Det finns ett andrahandsavtal och med det följer fredsplikt.

Är konflikten löst nu, tror du?

– Ja, nu har vi tecknat ett andrahandsavtal med Hamnarbetarförbundet som innebär fredsplikt.

Vilka är dina arbetsuppgifter?

– Jag kommer att förhandla centralt, hålla kurser, sitta i jouren och vara en del av avtals­rörelsen när den drar i gång.

Hur mycket vana har du från avtalsrörelser?

– Under min tid på Idea hann jag med två avtalsrörelser, både 2016 och 2017. De kom tätt så jag fick på kort tid lära mig mycket.

Vad tar du med dig från tidigare arbetsplatser?

– Som förhandlare är det viktigt att kommunicera. Man måste göra sig förstådd, annars kommer man ingenstans. Det spelar faktiskt ingen roll om jag kan saker om jag inte kan kommunicera med exempelvis medlemmarna eller motparten.

Hur är du som förhandlare?

– Jag vill tro att jag är bra på att skilja på sak och person. Från min tid på domstol har jag med mig att man måste kunna ha trevligt både före och efter förhandlingar.

Är det självklart för dig att företräda arbetsgivare?

– Ja, men mitt intresse för ­arbetsrätt började när jag var lokalt fackligt aktiv på Förvaltningsrätten i Stockholm.

Varför blev det arbetsrätt?

– Jag tycker om arbetsrätten eftersom den är väldigt lösningsorienterad. Det är en fusion av samhällsintresse och juridik. Arbets­rätten påverkar människors liv direkt.

Har du någon förebild?

– Nej. Jag är lite ambivalent till konceptet förebilder. Jag väljer arbetsplatser där jag kan inspireras och lära av mina kolleger i stället.

Karriär

2011

Juristexamen från Stockholms universitet.

2015

Arbetsrättsjurist på Idea, arbetsgivarförbundet för ideella organisationer.

2016

”Min första kollektiv­avtalsrörelse.”