Arbetstillstånd till salu - Billström måste agera nu

2010-11-08 11:01 Lena Gunnars  

För tiotusentals kronor går det att köpa ett arbetstillstånd i Sverige. Och det är en relativt riskfri affär, eftersom varken Migrationsverket eller facken kontrollerar att personerna verkligen arbetar på de aktuella företagen.

Enligt uppgifter till DN Ekonomi har den nya lagen om arbetskraftsinvandring blivit en riktig kassako för oseriösa företagare som säljer arbetstillstånd utan att kunna erbjuda något arbete. Det är inte svårt att hitta personer som är intresserade av de tillfälliga arbets- och uppehållstillstånden. De ger bland annat ger möjlighet till svensk legitimation, förstahandkontrakt på lägenhet och bankonto. 

Personen har sedan tre månader på sig att hitta en vanlig seriös arbetsgivare. Om det inte lyckas är det ingen katastrof. Då är det nämligen möjligt att arbeta svart i två år. Så lång tid tar det innan Migrationsverket kontrollerar vad som händer och det görs bara om arbetstillståndet ska förnyas. Myndigheten har inte fått något uppdrag från regeringen om att man också ska kontrollera arbetsgivarna. 

Migrationsminister Tobias Billström (M) säger till TT att han tar uppgifterna på stort allvar, men att systemets grund är bra. Billström har bjudit in Migrationsverkets tjänstemän till departementet och planerar även att tala med arbetsmarknadens parter.  Men Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, är inte imponerad över den gesten. 

- Han ska ha cred för att han tänker träffa oss, men det här får inte harvas i långbänk. Billström måste agera nu, för utnyttjandet och missbruket av människor pågår här och nu, säger hon.

Ella Niia tycker att det ligger en slags acceptans för den rådande situationen i ministerns resonemang om att bjuda in Migrationsverket och arbetsmarknadens parter för diskussion – för att sedan börja fundera vad man ska göra.

- Billström har också sagt att det är vi som ska kontrollera att Migrationsverkets beslut efterlevs. Att  arbetstagarna har möjlighet att framföra klagomål eller lämna jobbet. Men då vet han inte hur det fungerar i vår bransch.  Med hög arbetslöshet och många visstidsanställningar blir det här en tyst bransch, säger hon.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna