Asbestsjuka nekas ersättning

2015-06-17 09:51 Tiina Demargne  
Cancerformen mesoteliom är i nästan alltid asbestrelaterad. Bilden är ett montage. Foto: TT-Bild

Var tredje person som drabbas av asbestrelaterad cancer får inte ersättning.<br/>– Åldersgränsen måste bort, ingen blir mindre sjuk efter 75 år, säger Annika Nilsson, på IF Metall, till Dagens Arbete.

– Jag förstår inte åldersgränsen. Mesoteliom är i princip alltid asbestrelaterat och har kommit från exponering på jobbet, säger Annika Nilsson.

Hon är försäkringsexpert och ombudsman på IF Metall.

Dödligheten i cancern mesoteliom är i princip 100 procent, skriver tidningen. Många drabbade dör inom ett år efter insjuknandet men det kan ta så lång tid, ända upp till 40 år, innan sjukdomen visar sig.

LO och Svensk Näringsliv är sedan 2008 ense om att ersättningen för asbestcancer ska gälla upp till 75 års ålder, enligt Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA.

– Senaste vi förhandlade 2008 försökte vi få bort åldersgränsen helt. Svensk Näringsliv ville inte. Kostnaden för försäkringen kan inte vara särskilt hög, säger Renée Andersson, utredare på LO, till Dagens Arbete.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna