Även kommunalare får avtalsstöd vid omställning

2010-12-09 10:04 Elisabet Örnerborg  

När Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting kom överens om ett nytt tvåårigt avtal i våras, var de också överens om ett omställningsavtal. Men först nu är avtalet färdigförhandlat.

Den 16 maj slutade avtalsrörelsen för Kommunalarbetareförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting. Det nya avtalet som gäller från den 1 april i år till den 31 mars 2012 var klart. Klart var också att parterna var överens om ett omställningsavtal. Något som anställda inom kommuner och landsting inte haft tidigare, även om det förekommit lokala uppgörelser om omställning i olika kommuner och landsting.


– Äntligen har vi fått ett genombrott med ett omställningsavtal som aktivt stödjer medlemmarnas möjlighet att få nytt jobb om de blivit uppsagda, sade Kommunals dåvarande ordförande Ylva Thörn.


Även Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKLs förhandlingsdelegation var nöjd med att också medarbetare i kommuner och landsting nu skulle komma att omfattas av ett omställningsavtal.


Men först nu har parterna förhandlat färdigt om hur omställningsavtalet ska se ut, skriver LO-tidningen. Men parterna är överens om att inte säga något mer om det förrän fackförbundens och arbetsgivarnas styrelser skrivit på det – förutom LO-förbundet Kommunal gäller avtalet också flera TCO- och Saco-förbund.

Sveriges Kommuner och Landstings styrelse sammanträder på torsdag i nästa vecka. Planen är att presentera omställningsavtalet nästa dag.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna