Avskedad efter bråk om smörgås

2011-08-10 10:29 Elisabet Örnerborg  
Foto: Colourbox

Den blöta firmafesten urartade på hotellet efteråt. En manlig säljare var hungrig och beställde in en smörgås. En kvinnlig kollega tog den ifrån honom. Det slutade med att mannen avskedades.

Bolaget Eniro Gula Sidorna Försäljning ordnade julfest på annan ort den 16 december 2010. Efter festen promenerade säljaren med en manlig kollega tillbaka till hotellet. Där beställde han två smörgåsar. När han skulle hämta den andra smörgåsen tog en kvinnlig kollega, som också kommit till hotellet, den ifrån honom. När han protesterade skrattade hon.

Han ringde då polisen och en infekterad ordväxling uppkom mellan säljaren och den kvinnliga kollegan. När hon skrek åt honom stötte han henne ifrån sig så att hon satte sig i soffan bakom sig. Hon blev då rasande, tog tallriken som smörgåsen serverats på och svingade ett slag med tallriken mot säljarens huvud. Han lyckades ducka och undvika slaget och knuffade i en och samma rörelse återigen ner henne i soffan.

När ytterligare kollegor kom till platsen och kvinnan sade att hon blivit misshandlad ringde de polisen. Enligt ett pm upprättat av en av poliserna fanns inga synliga skador på kvinnan. Vidare hade säljaren framstått som lugn medan flertalet av de övriga i sällskapet inklusive kvinnan uppfattades av polispatrullen som rejält berusade. Förundersökningen angående misshandel lades sedan ned då brott inte kunde styrkas.

Det var inte grund för avskedande, anser mannens fackförbund Unionen. Förbundet stämmer därför bolaget och Almega IT & Telekomföretagen till Arbetsdomstolen och kräver 120 000 kronor i allmänt skadestånd till den avskedade säljaren.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna