Bakgrund i Krokomfallet: Lars Persson tog sitt liv 2010

2015-06-15 08:37  
Lars Persson Foto: Privat bild

Socialsekreteraren Lars Persson i Krokoms kommun tog sitt liv på försommaren 2010. Samma dag var han kallad till den förhandling där varslet om hans avskedande skulle tas upp.

Östersunds tingsrätt ansåg att det måste ha varit alldeles uppenbart för hans chefer att det fanns en beaktansvärd risk för att socialsekreteraren skulle ta sitt liv när han blev varslad. Cheferna vållade hans död och de var grovt vårdslösa genom att försöka avskeda honom.

Cheferna, åklagaren och socialsekreterarens anhöriga överklagade domen.

Cheferna ansåg att de skulle frias. De hade uppfattat att social­sekreteraren hade gjort så allvarliga fel att det kunde motivera ett avskedande. De avvisade också bedömningen att de varit straffbart oaktsamma genom att inte uppfylla arbetsmiljölagens krav på arbetsanpassning med mera.

Åklagaren och de anhöriga ansåg att cheferna skulle få hårdare straff.

Hovrätten för Nedre Norrland slår fast att ett felaktigt avskedande inte i sig är ett arbetsmiljöbrott. I det här fallet anser domstolen att det var tämligen klart att det inte fanns tillräckliga skäl för att avskeda socialsekreteraren. Beslutet om varslet om avskedande hade dock stöd av personalchefen.

Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att cheferna hade varit oaktsamma. Men oaktsamheten var inte så allvarlig att cheferna kunde anses som vållande till dödsfallet.

En nämndeman anser att tingsrättens dom skulle fastställas.

Ann Norrby

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna