Bärplockare fick regering att agera

2014-09-19 11:45 Elisabet Örnerborg  

En delegation från det thailändska arbetsmarknadsdepartementet besökte nyligen Sverige för att reda ut begreppen. -Efter mycket om och men har jag fått förklarat vad som hänt, säger Maria Fridolin, bärplockarnas företrädare i Umeå tingsrätt.

Förbundsjuristen Maria Fridolin, LO-TCO Rättsskydd, träffade den thailändska delegationen på Thailands ambassad i Stockholm. Med på mötet var även den thailändska advokat som haft hand om rättssaken i Thailand. Med hjälp av tolk har Maria Fridolin fått situationen klar för sig.

Ungefär samtidigt som hon stämt M. Phoenix Enterprise Company Ltd till tingsrätten hade bärplockarna stämt företaget vid thailändsk domstol och därefter hade företaget i sin tur lämnat in en genstämning mot bärplockarna. Företaget hade krävt tillbaka de lån bärplockarna hade tagit i hemlandet för att kunna resa iväg och också krävt skadestånd av dem.

Därefter har parterna i Thailand träffat överenskommelser, en så sent som den 23 juli i år. Överenskommelserna gäller alla de 263 bärplockarna, alltså även de 46 som målet i Umeå tingsrätt handlar om.

-De hade nog inte så mycket val. Företaget avskrev lånen och ersatte bärplockarna därutöver i mindre mån på något sätt, säger hon. Därefter hade parterna inga krav mot varandra längre, varken i Thailand eller i Sverige. Enligt min uppfattning omfattar därför överenskommelsen även kraven som ställdes i tingsrätten här, säger Maria Fridolin.

Hon hoppas nu att överenskommelsen också innebär att vardera parten står för sina egna rättegångskostnader i tingsrätten. Annars gäller att den part som drar tillbaka ett mål, som nu Kommunal gjort, får betala motpartens kostnader. Motparten ska svara senast den 25 september.

Maria Fridolin ser positivt på fortsättningen. Under mötet på ambassaden blev det klart att bärplockning i Sverige är en viktig näringsgren för Thailand. I de fall det fungerar kommer bärplockarna hem med pengar, vilket även skapar en positiv effekt för de regioner där bärplockarna hör hemma. Delegaterna reste runt en hel vecka och besökte olika bärplockningsområden.

-De vill göra diverse åtgärder för att den här bärplockningen ska kunna fortsätta och förbättra skyddet för bärplockarna, säger Maria Fridolin.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna