Arbetsrätt

Bemanningsföretagen befarar smittspridning

– Skulle de thailändska blåbärsplockarnas villkor smitta av sig till andra områden tar det kål på hela modellen om lönevillkor och andra villkor i bemanningsavtalet, säger Henrik Bäckström.

Publicerad

Bemanningsföretagens VD Henrik Bäckström har inte fått några klagomål från medlemsföretagen. Inte än.

- Ingen av våra medlemmar har klagat över att de gått miste om några uppdrag på grund av de thailändska bärplockarna.

Att han känner till att blåbärsplockarna är anställda av thailändska bemanningsföretag som skickar hit sin personal på uppdrag av i huvudsak två grossister är tack vare Uppdrag Granskning. De ringde från TV strax innan Lag & Avtal hör av sig.

Att inga medlemsföretag klagat tror Henrik Bäckström beror på att det är fråga om en ganska så apart verksamhet, som det inte finns så mycket pengar att tjäna på. Fast rent principiellt är det förstås fråga om ojuste konkurrens, menar han.

- De kör under minimivillkor och om flera företag skulle göra det, om det här skulle sprida sig till andra yrkesområden skulle det bli problematiskt, ja helt omöjligt.

Bemanningsföretagens VD säger att det i så fall skulle hota hela modellen i bemanningsavtalet. Avtalet bygger på att inhyrda ska ha samma villkor som de anställda hos kundföretaget. Men när det gäller bärplockning finns det inga reglerade villkor som de thailändska bärplockarna skulle kunna jämföras med, inte än i alla fall.