Bemanningsföretagen och LO är överens

2012-10-18 09:23 Elisabet Örnerborg  

Bemanningsföretagen och LO-förbunden kom i går överens om ett nytt avtal med årets längsta avtalsperiod. Det ger de anställda en garanterad timlön för när de inte hyrs ut. Arbetsgivarna kompenseras med fred i tre år.

LO strandade förhandlingarna om ett nytt bemanningsavtal före sommaren. LO-förbunden ville täppa till ett hål i avtalet. De menade att bemanningsföretagen avstår från att hyra ut de anställda de sista dagarna i månaden vilket leder till att garantilönen sänks i en nedåtgående spiral. I och med att ersättningen för den tid de anställda inte hyrs ut men ändå står till arbetsgivarens förfogande beräknas på genomsnittsförtjänsten de senaste tre månaderna.

- Vi vill i stället ha en timlönegaranti, sade LO:s förhandlingsledare Kent Ackholt till Lag & Avtal i juni.

Det skulle också öka intresset för företagen att hyra ut de anställda alla de 174 timmarna som krävs för heltid. Några veckor senare träffade Unionen och Bemanningsföretagen ett nytt ettårigt tjänstemannaavtal. Men förhandlingarna mellan LO-förbunden och Bemanningsföretagen togs inte upp igen förrän i september. Garantilönefrågan var då fortfarande het. Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström trodde dock att påsen kunde knytas ihop rätt snart. Men det dröjde ända till i går, onsdag.

Kent Ackholt ser det som en framgång att arbetstagarna ska få sin lön säkerställd för all den tid de står till förfogande för arbetsgivaren. Timlönegarantin innebär att yrkesarbetare är garanterade 108 kronor per timme de inte arbetar men står till arbetsgivarens förfogande och övriga 100 kronor per timme.

Ersättningsregeln för när en anställd inte har uppdrag ändras den 1 maj 2013.

- Detta är en fördyrning för medlemsföretagen, det kan vi inte sticka under stol med, säger Bemanningsföretagens avtalsansvarige Per Gradén.

Men att avtalet sträcker sig över tre år är positivt, menar han.

- Det ger stabilitet och en fastställd spelplan.

Det nya bemanningsavtalet gäller för omkring 60 000 LO:S anställda i bemanningsbranschen, varav ungefär hälften jobbar i företag anslutna till Bemanningsföretagen. Det sträcker sig till den 30 april 2015. Kostnaden för avtalen följer industrinormen.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna