Arbetsrätt
Biljettkontrollanter stämmer Securitas
Securitas sade upp tolv biljettkontrollanter på grund av arbetsbrist. Men kontrollanterna hävdar att de skulle ha erbjudits andra tjänster som lystes ut. Nu stämmer nio av dem sin förra arbetsgivare i Stockholms tingsrätt.
Biljettkontrollanterna var tidigare anställda av SL men fick en ny arbetsgivare när Securitas tog över verksamheten i januari 2010. Men de varslades snabbt om uppsägning och i maj i år sades de upp. Nu stämmer de sin arbetsgivare i Stockholms tingsrätt för brott mot Las. Deras juridiska ombud Svante Brunnberg vid Juristjouren i Stockholm anser att Securitas inte har uppfyllt sin omplaceringsskyldighet.
- Bolaget har haft ett halvår på sig att hitta nya tjänster till kontrollanterna. Under den perioden har det utlysts och tillsatts en rad tjänster som de borde ha kunnat få.Bolaget har inte heller presenterat någon omplaceringsutredning vilket jag tycker att man borde kunna kräva av ett så stort företag, säger han.
Biljettkontrollanten Gani Tahiri vägrade skriva på papperet om att han sades upp på grund av arbetsbrist. Han såg ingen arbetsbrist. Securitas hade ett avtal med SL om att bolaget skulle kontrollera ett visst antal biljetter.
- Men när vi fördes över från SL till Securitas så stannade en stor del av personalstyrkan kvar på SL plus att tre gick i pension. Så vi blev ganska få som skulle kontrollera alla de här biljetterna, säger han.
Gani Tahiri visade även sin chef på sin I Phone annonser där bolaget sökte väktare och parkeringsvakter. Men när kontrollanterna berättade att de var intresserade av de jobben fick de nedslående besked.
- Deras arbetsledare sa att de inte ville ha kontrollanter. Det tyckte vi var konstigt. Vi vet inte om de hade fått order om att säga så uppifrån, säger Gani Tahiri.
Svante Brunnberg är inte förvånad över Sekos beslut att inte driva fallet vidare till Arbetsdomstolen.
- Facket tycker kanske inte att det går att kräva att kontrollanterna ska få omskola sig till väktare eller andra närliggande tjänster. Men jag anser att lagen säger att man vid sådana här tillfällen bör kunna ge en kortare utbildning för att personerna ska kunna gå vidare till andra jobb.
Enligt Christer Carlsson, central ombudsman vid Seko:s förbundskontor, såg förbundet ingen större möjlighet till framgång om de skulle driva fallet vidare till arbetsdomstolen.
- Vi har tittat på det här väldigt noggrant och har inte hittat de delarna som Juristjouren gjort. Det är bara att önska dem lycka till, säger Christer Carlsson, central ombudsman vid Seko:s förbundskontor.
Securitas företräds av Marcus Lindström, jurist vid Almega som i dagsläget bara kortfattat vill kommentera stämningsansökan från biljettkontrollanterna.
- Bolaget har handlagt det här som ett sedvanligt arbetsbristsärende i samråd med den fackliga organisationen, säger han.