Blev avskedad när hon gjorde reklam för jobbet

2018-01-11 16:17 Lena Gunnars  
Den personliga tränaren startade på fritiden en Facebooksida. Syfte var att kunna ge mer service till medlemmarna, men företaget jublade inte över kvinnans initiativ. Foto: Stephen Frost / Alamy

En personlig tränare på ett gym startade på fritiden en Facebooksida där hon gjorde reklam för arbetsgivarens tjänster. Det uppskattades inte av arbetsgivaren som svarade med avskedande, skriver tidningen Kollega.

Enligt tidningen hade kvinnan varit personlig tränare på företaget i fem år när hon startade Facebooksidan. På sidan gav hon tränings- och kostråd till dem som gillat sidan, i bolagets namn. Den personliga tränaren skrev upp inarbetad arbetstid. Och övertidstimmarna blev fler och fler. Till sist hade hon 200 övertidstimmar extra. Hon fick dock av ledningen uppmaningen att ”flexa på”.

Kvinnans syfte med Facebook-sidan var att kunna ge mer service till medlemmarna, men företaget jublade inte över det initiativet. Tvärtom. Istället blev den personliga tränaren avskedad för illojalitet och konkurrerande verksamhet, skriver Kollega.

Bolaget menar också att platschefen inte låtit platschefen bevilja övertidsuttaget.

Läs mer: ”Jag kände att jag var fri att göra vad jag ville”

Unionen håller inte med om att den personliga tränaren, som är medlem i förbundet, gjort sig skyldig till varken konkurrerande verksamhet eller varit illojal. Den personliga tränaren hade redan när hon anställdes på företaget en egen hemsida med råd, som företaget kände till. Under några år fanns sidan även på bolagets egen hemsida.

Unionen framhåller att den personliga tränaren inte fått några sidoinkomster tack vare Facebook-sidan, det har bara varit reklam för företagets produkter, enligt förbundet.
Unionen stämmer nu företaget på 100 000 kronor, bland annat för brott mot las, skriver Kollega.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna