Bråket kring Urban Outfitters är över

2010-01-13 16:17 Mattias Davidsson  

Striden om klädaffären Urban Outfitters övergång till bemanningsföretag är över. Handels har tecknat ett kollektivavtal som ger högre lön åt de lägst betalda.

Personalen i klädkedjan Urban Outfitters butik i Stockholm hade att välja mellan att bli uppsagda eller inhyrda. 33 av 38 butiksanställda valde att gå över till bemanningsföretaget Academic Work som har avtal med klädkedjan att bemanna butiken. På så vis arbetar de kvar på sin gamla arbetsplats, men med en ny arbetsgivare.

Handels har förhandlat fram villkor som på många sätt är bättre än vad som gällde innan, då arbetsplatsen saknade kollektivavtal.

– Villkoren är bättre, eftersom vi får tjänstepension och sådant. Men priset vi får betala är säkerheten. Nu har vi muntligt på att vi ska få vara på Urban, men inget skriftligt, säger avdelningschefen på herravdelningen Omid Sabti till tidningen Handelsnytt.

Förutom allt som följer av kollektivavtal, som försäkringar och tjänstepension, har de som förut var lägst betalda nu fått en rejäl höjning. Som mest från en timpenning på 100 kronor till 125,65 kronor.

De högre lönerna förblir i stort sett oförändrade. I överenskommelsen ingår också ett friskvårdsbidrag på 500 kronor per halvår samt en arbetstidsförkortning.

Handels ombudsman Fredrik Ståhlberg säger till Handelsnytt att uppgörelsen gäller så länge personalen hyrs ut till just Urban Outfitters.

– Om personalen blir uthyrd någon annanstans gäller ett annat genomsnittligt förtjänstläge, säger Fredrik Ståhlberg.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna