Brandman kritiserade ledningen - avskedades

2012-10-23 11:02 Lena Gunnars  

En brandförman och styrkeledare i Trelleborg kritiserade ledningen. Då blev han avskedad. Nu stämmer Kommunal kommunen inför Arbetsdomstolen och kräver att avskedandet ogiltigförklaras.

Brandmannen hade varit anställd i Trelleborgs kommun i 25 år när han avskedades den sista oktober förra året. Innan avskedandet hade han både arbetat som styrkechef och brandförman. I rollen som styrkechef ska han ha kritiserat ledningen och uteblivit från en utbildning. Det räckte för att Trelleborgs kommun skulle avskeda honom, enligt stämningsansökan.

Kommunal anser inte att brandmannen har kritiserat ledningen på ett felaktigt sätt och påpekar att kommunen inte heller har preciserat vad kritiken bestått av. Brandmannen uteblev från utbildningstillfället på grund av att han lider av en kronisk tarmsjukdom, framhåller Kommunal.

Brandmannen ska vid flera tillfällen ha försökt få till ett medarbetarsamtal för att prata om sjukdomen med sin chef. Men chefen hade aldrig tid med det, hävdar Kommunal. Redan när inbjudan till utbildningen skickades ut ska brandmannen ha tagit kontakt med utbildningsledaren och berättat att han inte kunde komma. Vid samma tillfälle ska han också ha framfört att han ville tala med sin chef om orsaken. Brandmannen ville inte att sjukdomen skulle komma till allmän kännedom. När chefen inte återkom innan utbildningen körde igång utgick brandmannen ifrån att det inte gjorde något att han uteblev från kursen.

Kommunal yrkar i första hand att Arbetsdomstolen ska ogiltigförklara avskedandet och att Trelleborgs kommun ska betala ekonomisk ersättning och 150 000 kronor i allmänt skadestånd till brandmannen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen