Broöppningen där två dog var tjänstefel - polis döms

2014-04-08 13:59 Ann Norrby  
Två personer dog efter att ha kört ner i vattnet vid Hjulstabron i Strängnäs i början av mars i 2013. Foto: TT

Det vakthavande befäl vid polisen som såg till att Hjulstabron öppnades för stoppa misstänkta snattare döms för tjänstefel.

Radiobilen förföljde de misstänktas bil en marsnatt förra året. Deras befäl frågade brovakten vid Hjulstabron om han kunde öppna bron. Brovakten uppfattade det som en order som han omedelbart följde. Den förföljda bilen körde genom de fällda bommarna ner i vattnet. Både den som körde bilen och hans passagerare drunknade.

Polisbefälet åtalades för tjänstefel.

Uppsala tingsrätt anser att det i och för sig fanns goda skäl för polisen att vilja stoppa den bil de förföljde. Men det var lindriga brott de som färdades i bilen var misstänkta för och den öppnade bron var ett alltför farligt sätt. Det kan inte ha varit så angeläget att stoppa bilen omedelbart, anser domstolen. Befälet var så oaktsamt att han döms till 50 dagsböter för tjänstefel.

Domen kan överklagas senast den 29 april.

Enligt ett tidigare yttrande från polisens personalansvarsnämnd kommer befälet inte att mista jobbet.

Om domen:

8 april 2014, Uppsala tingsrätt, mål B 2750-13

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen