Bruten tand på kurslunchen var arbetsskada

2010-10-27 09:01 Mattias Davidsson  
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Arbetstagare är försäkrade när de äter lunch under arbetsgivarens kurs. Det slår Regeringsrätten fast i en dom.

En bilmekaniker som var på kurs med alla sina arbetskamrater slog sönder en framtand. Det var när allihop åt lunch. Mannen förde sitt glas till munnen. Då råkade en kamrat stöta till glaset med armbågen.

Bilmekanikern anmälde skadan till Försäkringskassan. Han ansåg att han hade rätt till ersättning för tandvård, enligt arbetsskadeförsäkringen.

Men Försäkringskassan sade nej. Olyckan har inte inträffat under arbete, utan vid en måltid. Nu har fallet prövats i alla instanser som man kan överklaga till. Den 20 oktober meddelade Regeringsrätten dom i målet.

Arbetsskadeförsäkringen gäller i första hand när den försäkrade utför sitt egentliga arbete, konstaterar Regeringsrätten. Men enligt förarbeten till lagen kan försäkringen även gälla i andra sammanhang samt utanför arbetsplatsen om ”arbetstagaren vid olyckstillfället var stadd i arbetsgivarens ärenden”.

Däremot kan man normalt sett inte räkna med försäkringen när man äter lunch eller tar en fika.

I det här fallet omfattades dock mannen av försäkringen, anser Regeringsrätten. Lunchen var gemensam för alla anställda. Den ingick i schemat för en kurs och skedde på betald arbetstid.

Bilmekanikerns ombud, förbundsjurist Linda Wallin på LO-TCO Rättsskydd, tolkar domen som att arbetstagare på kurs kan räkna med försäkringen.

- Regeringsrätten stramar upp praxis till de försäkrades fördel. Det är viktigt att det klargörs vilket skydd som gäller för det blir allt vanligare att man skickas ut på kurser och internat, säger Linda Wallin.

Regeringsrättens dom

Mål nr 6541-09, 20 oktober 2010

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna