Arbetsrätt

Byggnads: Gästarbetarnas misär regeringens ansvar

– Regeringen är ansvarig för att utländska gästarbetare utnyttjas på svenska arbetsplatser. Det skriver Byggnads ordförande Hans Tilly. Han kräver, liksom LO tidigare gjort, att arbetsmarknadsprövningen återinförs vid arbetsinvandring och att facket får inflytande över besluten.

Publicerad

Kritiken riktar sig mot den lag om arbetskraftsinvandring från länder utanför EU som regeringen införde under förra mandatperioden. Ett exempel på hur den fungerar i praktiken hämtar Byggnads från Sydsvenskan:

”Hong Yan från Kina fick bo i ett kylslaget rum i en källare. Efter att ha jobbat upp till fjorton timmar om dagen i 41 dagar bröt Hong Yan ihop och lades in på en psykiatrisk avdelning där han försökte ta sitt liv.”

Det är ett exempel. Det finns många fler.

– Nu får det vara nog, slår Hans Tilly fast.

Som det fungerar idag beviljar Migrationsverket arbetstillstånd då det finns ett anställningsavtal med en svensk arbetsgivare. Vad som händer sedan, till exempel att avtalet inte följs, är idag utom kontroll. Migrationsverket, som beviljar tillstånden, följer inte upp hur avtalen tillämpas. Arbetstagaren befinner sig i ett hopplöst underläge då han riskerar utvisning om han säger upp sig från jobbet.

Byggnads kräver att anställningsavtalen ska vara bindande och att de ska kunna prövas i domstol. Avtalsbrott ska kunna leda till skadestånd för arbetsgivaren. Även kravet på solidariskt betalningsansvar återkommer från Byggnads. Den som anlitat en underentreprenör vilken smiter från sitt ansvar måste ta över åtagandet mot de anställda.

Många av de fall där utländska arbetare lurats rör EU-medborgare. Och Byggnads upprepar kritiken mot utstationeringslagen som man menar hindrar fackföreningarna från att agera.

Under EU-parlamentets pågående session i Strasbourg röstades ett förslag till direktiv om arbetskraftsinvandring i EU ner. Kritiken från vänster gällde undantag från likabehandlingsprincipen inom delar av arbetsmarknaden. Undantaget avsåg de varaktigt bosatta, flyktingar, utstationerade arbetstagare, företagsinternt utstationerade och säsongsarbetare. Förslaget skickades tillbaka till utskottet för medborgarrättigheter och för arbetsmarknadsfrågor.