Chauffören får ha kvar skägget

2011-03-30 23:00 Elisabet Örnerborg  
Får ha skägget kvar

Budbilfirman UPS krävde att han skulle raka av sig skägget för att få fortsätta köra budbil. DO stämde firman för diskriminering. - Folk har en förutfattad mening av hur en muslim med skägg ser ut, säger han, här kallad Sven.

<p>Sven har läst sig till sitt beslut, som han levt med i tio år. Han rakar sig inte.</p> <p>- Det är lika förbjudet för mig att raka av mig skägget som att röka cigaretter och dricka alkohol, säger han.</p> <p>Sven kom till Sverige med sina föräldrar när han var tre år. Nu är han 27 år, talar svenska flytande och har kört taxi varvat med jobb som väktare, samtidigt som han har skaffat sig en högskoleexamen. Utbildningen ledde inte dit han hoppats, inte ens till en praktikplats. Hösten 2009 började han därför på ett mastersprogram. Inför sommarlovet 2010 ville han ha sommarjobb.</p> <p>- Jag sökte ett jobb som budbilschaufför på Uniflex hemsida. Jag kom till intervju och fick höra att man inte fick ha piercingar eller tatueringar. Till mig sa de att jag såg okej ut.</p> <p>Tillsammans med två andra skickades han till UPS. Sven var en av två som sedan antogs. </p> <p>- De sa inget om mitt skägg. Tvärtom, jag blev godkänd. Jag har ju så lite skägg.</p> <p>Han skrev kontrakt med Uniflex för uthyrning till UPS. Under den första veckan, utbildningsveckan, var det ingen som anmärkte på hans skägg. Men när Sven skulle börja köra, fick han höra att han måste raka av sig skägget.</p> <p>- Jag sa att jag inte ville det på grund av min religion, jag är muslim. Jag frågade om det inte gick att göra ett undantag från företagets policy. </p> <p>Då han fick köra den dagen och även nästa, trodde Sven att det skulle gå vägen.</p> <p>- Jag skulle ju bara köra paket. </p> <p>Men UPS gjorde inget undantag. Sven fick lämna tillbaka uniformen. </p> <p>Innan han anmälde till DO ringde han sin chef och frågade om det verkligen var på grund skägget han fick sluta.</p> <p>- Jag spelade in det samtalet för att försäkra mig om att UPS inte skulle säga något annat i mötena med DO. Men de har talat sanning.</p> <p>Till hösten fick det vara med mastersprogrammet. </p> <p>- Jag jobbar heltid nu, orkar inte plugga på vardagarna och jobba på helgerna. Jag är gift och har två barn.</p> <p>Diskrimineringsombudsmannen stämde UPS och Biltrafikens arbetsgivarförbund till Arbetsdomstolen för diskriminering, mål A 23/11. UPS meddelade strax därpå att företaget arbetade på en lösning som skulle kunna accepteras av båda parter. Mycket riktigt har nu parterna nått en förlikning. Sven får 75 000 kronor i skadestånd. Och UPS lovar att se över sin uniformspolicy.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna