Cirkus Scott skriver dubbla kontrakt

2015-06-04 07:56 Tiina Demargne  

Cirkus Scott vilseleder myndigheterna och facket genom att teckna dubbla kontrakt med utländska artister. Det skriver Expressen.

Dansarna från Latinamerika skulle få en månadslön på drygt 25 000 kronor, lovade direktören Robert Bronett Migrationsverket. Men i ett annat kontrakt med dansarna blev lönen knappt 9 000 kronor.

Företaget bakom Cirkus Scott, Flatgaroo Production AB med vd Robert Bronett, har officiellt uppfyllt alla krav för att dansarna ska få arbetstillstånd, skriver tidningen.

Dansarna skulle arbeta heltid och tjäna 25 200 kronor i månaden, och få semesterersättning, vilket är lägstalönen i Privatteateravtalet. Men i ett annat kontrakt med de anställda är lönen 2 035 kronor i veckan.

Bronett uppger, för Expresssen, att dansarna arbetar halvtid och har en bruttolön på 13 000 kronor och med avdrag för boende och skatt blir nettolönen 8 800 kr.

En tidigare anställd som intervjuas anonymt kände sig lurad på både lön och boendet i en buss:

- Det var som att jag betalade cirkusen för att arbeta för dem. Bussen var helt smutsig och ohygienisk och det var insekter i den. De gav oss dräkter som var smutsiga och stank. Jag har aldrig arbetat under så dåliga arbetsförhållanden som här.

Robert Bronett har nu tecknat ett nytt avtal med Teaterförbundet: 19 400 kronor, som är minimilön innan semesterersättning. Dansarna anställs på heltid, liksom i det tidigare avtalet.

– Det finns inte halvtid i våra kollektivavtal för konstnärlig personal, utan alla kollektivavtalen är heltid, säger Pierre Ström på Teaterförbundet, till tidningen.

Robert Bronett skriver till Expressen att bussen städades och dräkterna tvättades efter påpekandet.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna