Arbetsrätt

Därför fick den oerfarne mannen högre lön

Kvinnan fick en sämre löneutveckling efter det att hon klagat på den lön hon menade var felaktig. Foto: Colourbox

Hon hade ensam haft ingenjörsjobbet hos kyrkoförvaltningen i tolv år. Löneutvecklingen hade varit god. År 2008 fick hon en kollega, en man med samma utbildning men med mindre erfarenhet. Han gick in på en högre lön.

Publicerad

När kvinnan började driva sin lönefråga blev effekten den motsatta. Hennes löneutveckling kom istället att bli sämre än för mannen som hon jämförde sig med. Arbetsgivaren, Göteborgs Kyrkliga Samfällighet, motiverade lönesättningen med att hon ”inte uppfyllde kravet på helhetssyn”.


Kvinnan, som tidigare rönt uppskattning, blev förvånad och chockerad. Hon kom så småningom att säga upp sig från jobbet.


Sveriges Ingenjörer har beslutat att driva kvinnans sak som ett könsdiskrimineringsfall i Arbetsdomstolen.
Förvaltningschefen vid Kyrkoförvaltningen säger, enligt den stämningsansökan som Sveriges Ingenjörer lämnar in idag, att ”om kvinnor ska kunna driva lönefrågor med hjälp av sitt kön så kan vi inte anställa några kvinnor här”.


Den person som kom att ersätta kvinnan blev en man. Denne gick också in på en högre lön än den manliga ingenjör som tidigare varit kvinnans kollega. I detta fall justerades hans lön upp med motiveringen att en nyanställd inte ska ha en högre lön än den som redan har en motsvarande tjänst sedan tidigare.


Sveriges Ingenjörer ser detta som könsdiskriminering. Man kräver en diskrimineringsersättning på 400 000 kronor. Alternativt stämmer man Kyrkoförvaltningen för brott mot repressalieförbudet – även det utifrån diskrimineringslagen. Här åsyftas att kvinnan fick en sämre löneutveckling efter det att hon klagat på den lön hon menade var felaktig i förhållande till sin manliga kollega.


Anna Maria Blomén på Göteborgs Kyrkliga Samfällighet säger att organisationen bedriver ett gott jämställdhetsarbete.


– I det här fallet handlar det inte om att hon är kvinna. Det handlar om prestationen.