Arbetsrätt

Därför gav Svenskt Näringsliv upp om omställningsavtalet

Svenskt Näringsliv har avslutat förhandlingarna med PTK om ett nytt omställningsavtal för 850 000 privatanställda tjänstemän.<br/> - Ett nytt avtal fordrar att motparten har med sig hela gänget, säger Christer Ågren, vice vd vid Svenskt Näringsliv, till Lag & Avtal.

Publicerad
Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren. Foto: Scanpix

Förhandlingarna handlade om att facket ville ha pengar till kompetensutveckling för sina medlemmar, medan arbetsgivarna i gengäld ville öka sitt inflytande vid uppsägningar.

Enligt Christer Ågren gick parterna in i förhandlingarna efter ett hårt gemensamt arbete med att försöka skapa förutsättningar för ett avtal.

-En av förutsättningarna var att PTK:s medlemsförbund skulle ha en ärlig vilja att träffa ett avtal. Sedan har det visat sig att ett antal förbund inom PTK inte har någon önskan att träffa ett nytt avtal, utan tycker att det fungerar bra som det gör. Det har de också gett uttryck för i olika sammanhang, säger Christer Ågren.

Akademikerna i Saco-förbunden säger nej till förslag som rör pengar till omställning för uppsagda och sjukskrivna och hur turordningsreglerna vid uppsägningar skulle se ut.

-De blockererar PTK. Vi kan inte ha olika turordningsregler för olika tjänstemän på samma företag. Det är helt omöjligt. Det är som att en av våra sektorer skulle säga nej till det här, säger Christer Ågren.

Han konstaterar att en stor andel av PTK:s medlemsförbund ändå var villiga att försöka få till ett avtal som bägge parter kunde leva med. Svenskt Näringsliv ser det som ett steg i rätt riktning.

-Det kanske är den grund man får bygga på för framtiden. Får de ihop hela gänget inom PTK finns alla möjligheter att vid rätt tillfälle köra en tredje runda.

Även motparten Unionens förhandlingschef Niklas Hjert beklagar att förhandlingarna avbröts.

- Det här hade varit en stor möjlighet att öka tryggheten för tjänstemännen. Digitaliseringen som rullar in över oss kommer att slå ut många tjänstemannajobb. Då behövs kompetensutveckling. Vi ser också att sjukskrivningarna ökar. Det hade varit bra om personer med ohälsa hade kunnat få Trygghetsrådets hjälp att komma tillbaka. De här utmaningarna finns ju fortfarande kvar. Jag har inte hört dem som säger nej presentera några andra lösningar, säger han.

Förhandlingarna startade 2012 och efter ett mycket långt avbrott 2014 kom parterna överens om en omstart före sommaren. Ett flertal förhandlingstillfällen var utsatta under september och oktober. Svenskt Näringsliv säger att man inte vill fortsätta förhandla eftersom akademikerförbunden inom PTK inte är överens med majoriteten.

-Vågskålarna i förhandlingen vägde inte jämt. Svenskt Näringsliv ville göra mer omfattande förändringar i spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden än vi kan gå med på. I praktiken handlar det om att avskaffa las, lagen om anställningsskydd. Det skulle ta bort våra möjligheter att tillvarata våra medlemmars intressen vid uppsägningar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer som är ett av akademikerförbunden inom PTK.

PTK:s utgångspunkt i förhandlingarna var att åstadkomma möjligheter till fortlöpande kompetensutveckling under hela yrkeslivet genom en stiftelse finansierad av avgifter från arbetsgivarna.

-Kompetens är viktigt, och den stiftelse vi diskuterade är en bra förebyggande sak. Men priset var alldeles för högt för vad det skulle ge våra medlemmar, och arbetsgivaren har inte varit intresserad av att diskutera, säger Camilla Frankelius till Ny Teknik.

Hon bekräftar oenigheten på den fackliga sidan:

-Majoriteten inom PTK kunde uppenbart tänka sig att gå längre än vi. Vi är förvånade över att vi har så olika värderingar vad gäller trygghet och inflytande för medlemmarna. Det här avtalet skulle ge 1 400 kronor för kompetensutveckling per medlem och år, och för det skulle vi i praktiken släppa möjligheten till inflytande vid en neddragning. Vi skulle visserligen kunna förhandla, men utan las kan man förhandla sig blå och sen gör arbetsgivaren ändå som den vill.

Gillar du den här artikeln? Gilla oss på Facebook