Arbetsrätt

De fick rätt - men köptes ut

Arbetsdomstolen ogiltigförklarade avskedandet av de två arbetsförmedlarna och kyrkoherden samt uppsägningen av behandlingsassistenten. Men ingen av dem fick jobbet tillbaka.

Publicerad

Paragraf 39 i Las utnyttjades för båda arbetsförmedlarna, säger Arbetsförmedlingens ombud advokat Åsa Erlandsson, Setterwalls advokatbyrå.
Hon menar att det handlade om långvarig misskötsamhet som kulminerade i lunchrummet en dag då de två uttalade sig kränkande om sin chef. Den händelsen fanns det vittnen till, men det fanns brister i dokumentationen om det som hänt dessförinnan.
-Jag kunde inte riktigt bevisa allt som ledde till den där kulmen. Ord stod emot ord.
Kyrkoherden har blivit utköpt, förklarar sktfs jurist Sussanne Lundberg.
-Men han har en fullmaktsanställning, som innebär att han inte kan sägas upp, paragraf 39 i Las kan inte användas. Vi betraktar nu utköpet som ett avskedande och kommer att stämma arbetsgivaren till AD igen.
Förbundet hade försökt förhindra detta genom att kräva att domstolen redan i den här domen skulle fastställa att han inte kunde köpas ut. Arbetsgivaren hade på ett tidigt stadium gjort klart att om de förlorade målet skulle de i alla fall inte ta kyrkoherden tillbaka. Arbetsdomstolen ansåg dock att fastställelsetalan var för tidigt väckt och avvisade det yrkandet.
Också behandlingsassistenten blev utköpt, säger hans ombud förbundsjuristen Anneli Ohlsson-Anderbjörk, LO-TCO Rättsskydd. Det ledde till ytterligare förhandlingar med arbetsgivaren. Inte om vilket antal månadslöner utköpet skulle grundas på, utan om hans OB-ersättning då han jobbade natt skulle ingå. Arbetsgivaren fick ge sig på den punkten.
-Han ser positivt på framtiden, även om han helst hade velat jobba kvar, säger Anneli Ohlsson- Anderbjörk.
Han hade jobbat mycket, så nu får han tid att på allvar fundera på vad han ska göra med sitt liv, menar hon. Kanske bestämmer han sig för att skaffa sig en formell utbildning.

Fakta

Lagen om anställningsskydd, § 39

Om en arbetsgivare vägrar rätta sig efter en dom där AD förklarat uppsägningen eller avskedandet ogiltigt betraktas anställningen som upplöst. Arbetsgivaren ska då betala ett skadestånd beräknat på arbetstagarens anställningstid. Skadeståndet ska vara 16 månadslöner om anställningstiden hos arbetsgivaren är kortare än fem år, 24 månadslöner om den är minst fem och kortare än tio år och 32 månadslöner vid minst tio års anställningstid.

Beloppet får dock inte vara högre än vad som motsvarar antal påbörjade anställningsmånader hos arbetsgivaren. Utom för den som varit anställd mindre än sex månader, då gäller ett lägsta belopp på motsvarande sex månadslöner.