Arbetsrätt

”Det är mycket psykologi i arbetsrättsliga förhandlingar”

Freja Linderstam är ny arbetsrättsjurist på Almega. Hon kommer närmast från Fondia.

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Freja Linderstam är ny arbetsrättsjurist på Almega med inriktning på Kompetensföretagen från och med den 1 april. Hon ser fram emot att få arbeta med de utmaningar som medlemsföretagen ställs inför, bland annat en skepsis mot bemanningsbranschen som hon menar finns.

Publicerad

(Uppdaterad)

Vad lockade med en arbetsgivarorganisation som Almega?

– Det var möjligheten att få bredda min kompetens och att få arbeta med kollektivavtal och bolagen som omfattas av dem. Jag ville också få en större kunskap och en djupare förståelse för den svenska modellen i stort.

Har du haft som mål att börja arbeta hos någon av parterna på arbetsmarknaden?

– Ja, detta är ingen slump. Ju mer man jobbar med arbetsrätt så förstår man att det är parterna som lägger grunden och skapar förutsättningar för så många aktörer på arbetsmarknaden. Jag ville få vara en del av det.

Vad tar du med dig från ditt gamla jobb på Fondia juristbyrå, där du var kompetensansvarig för arbetsrätt?

− Hur viktigt det är att identifiera kundernas, nu medlemsföretagen, behov och mål och att varje förhandling verkligen är unik. Ofta är det mer än bara juridik som spelar in i arbetsrättsliga förhandlingar, det är mycket psykologi. Och sedan att det var ett fantastiskt team jag arbetade med. Jag lade en stor del av min arbetsrättsliga grund på Fondia.

Efterlysning − Anställningsintervjun: Är du arbetsrättare eller till exempel ombudsman och har bytt jobb nyligen? Mejla till redaktionen@lag-avtal.se.

Vad är den stora skillnaden mellan en juristbyrå och en advokatbyrå?

– Ägarstrukturen ser annorlunda ut på en juristbyrå. På en traditionell advokatbyrå är delägarna advokater som absoluta huvudregel. På en juristbyrå kan ägandet se annorlunda ut. Min bild är även att man har andra möjligheter att vara kreativ i sin affärsmodell på en juristbyrå.

Vad är det bästa med att arbeta med kompetensföretag (bemanningsföretag)?

− Det finns många spännande utmaningar som de företagen ställs inför. Jag har en känsla av att bemanningsbranschen inte helt har accepterats och att de inte sällan bemöts av en obefogad skepsis. Sedan finns det många intressanta frågor som är speciella för dessa bolag, exempelvis vad gäller hur arbetsmiljöansvaret är fördelat.

Vad kännetecknar dig när du förhandlar?

− Det är väldigt beroende på vilken typ av förhandling det är, om det är en avtalsförhandling där det handlar om att bygga upp ett förtroende under en väldigt lång tid eller om det är en tvisteförhandling. Där är det också stor skillnad på hur drivande jag är eller hur drivande jag vill vara, beroende på om den jag företräder är kärande eller svarande. Men genomgående gillar jag att vara påläst och ha kartlagt troliga scenarier. Jag vill också ha identifierat några motargument före förhandlingarna och att det är tydligt vilket mål den jag företräder har. Alla de aspekterna hoppas jag genomsyrar min förhandlingsstil. Jag lägger också mycket fokus på att identifiera vad det är som är viktigt för motparten. Det är inte alltid helt självklart.

Vilken typ av förhandlingar kommer du mest att ha nu?

− Det blir nog mest centrala förhandlingar och kollektivavtalsförhandlingar.

Vill du i framtiden processa i Arbetsdomstolen?

− Ja. Absolut.

Vad ser du mest fram emot nu?

− Att få utveckla min förhandlingsteknik och få mer erfarenhet. Jag ser också fram emot att bara få verka och vara i en miljö med så många duktiga och erfarna arbetsrättare. Det är väldigt mycket som händer på arbetsrättens område nu. Då känns Almega som ett ställe där man verkligen vill vara. Särskilt med tanke på Las-reformen och minimilöndirektivet, som verkligen utmanar den svenska modellen. Men även när det gäller andra frågor, som implementeringen av visselblåsardirektivet och utvecklingen inom arbetsmiljöfrågor.

Vad tror du att du gör om 20 år?

− Jag känner att jag verkligen är i början av min karriär fortfarande och försöker fokusera på vad som är roligt och utvecklande just nu. Överlag ser jag Almega och Svenskt Näringsliv som organisationer där det finns möjligheter att växa. Det hade varit särskilt kul om jag kunde kombinera arbetet med att skapa tillväxt i näringslivet med att jobba för ett mer jämställt arbetsliv, inte minst hur man kan ta tillvara på kvinnors kompetens på bästa sätt.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Karriär

2018

Började som legal counsel på juristbyrån Fondia, med fokus på arbetsrätt och tvist.

2017-2018

Satt ting i Göteborgs tingsrätt, på den avdelningen som bl.a. tilldelades de arbetsrättsliga målen.

2015 -2017

Arbetade som juridisk rådgivare på Collector och sedan biträdande jurist på advokatfirman Lindahl.

2015

Juristexamen vid Göteborgs universitet.